Valkeamäen maaseutumuseo on kyläläisten yhteinen ponnistus

ETELÄ-SAVO / VIRTASALMI – Kylän väki ikääntyy ja vähenee. Enää ei ehkä onnistuisi, vaikka talkoohenkeä löytyisi. Valkeamäen maa- ja kotitalousseuran 1990-luvun voimanponnistus, oma maaseutumuseo, on esimerkki, mitä saadaan aikaan, kun kyläläiset puhaltavat yhteen hiileen.

Virtasalmen entinen kunta kuuluu nykyisin Pieksämäen kaupunkiin. Valkeamäen maaseutumuseo sijaitsee muutaman kilometrin päässä Virtasalmen keskustassa. Lakkautetusta vanhasta kansakoulusta on tehty kyläläisten mukava kokoontumispaikka. Koulun pihapiiriin on noussut punainen näyttelyrakennus, jonka suojiin on kerätty kyläläisten lahjoittamia vanhoja esineitä ja työkaluja.

Museorakennuksen materiaalit ovat nekin saatu lahjoituksina. Valkeamäen kyläläisten metsistä on kaadettu tarvittava puutavara. Lattia on rakennettu vanhoista tavaravaunujen lattialankuista. Kahteen kerrokseen sijoitetun museon tukirakenteet ovat lahjoituksina saatuja vahvoja sähkötolppia.

Täällä on aina asuttu syrjässä. Omavaraistaloudessa elanto on saatu pellosta ja metsistä, joten museon esineistö koostuu perinteisistä savolaisista maa- ja metsätalouteen liittyvistä työkaluista. Museon alakertaan on sijoitettu suurimmat ajopelit, kuten useat reet, kärryt, niittokone, haravakone ja perunannostokone.

Rosenlewin konepajalla tehty maamoottori on yhä käyttökunnossa. Työnsä tehneitä moottorisahoja on muutamia. Yläkertaan on kerätty perinteisiä maatilojen työkaluja ja esineitä kirnuista kangaspuihin.

Jos entisaikojen perunakuoppa kuulostaa vieraalta, niin täällä voi tutustua siihenkin. Ihan pelkästä maakuopasta ei olekaan kysymys. Museoalueella on myös riihi, savusauna ja iso varastorakennus. Jälkimmäiseen on tallennettu vanhoja maatalouteen liittyviä koneita ja laitteita.

Museon vieraskirja täyttyy verkkaisesti. Oleellista on kuitenkin säilyttää paikallista historiaa tuleville sukupolville.

VALKEAMÄEN MAASEUTUMUSEO

Osoite: Virmasjärventie 760, Virtasalmi (Pieksämäki).

KARTTA

Lue lisää

ETUSIVU

SISÄLLYSLUETTELO

LUE MYÖS: Virtasalmen kotiseutumuseo ja perinnepuisto

Yhteistyössä

Suomi on täynnä toinen toistaan kiehtovampia tutustumiskohteita.
Salatut Museot on vieraillut lukemattomissa kotimaisissa museoissa, suurissa ja pienissä. Ja lisää kertyy. Monet ovat piilossa pölyisten teiden päässä, mutta osa löytyy ihan nurkan takaa. Tämän sivuston avulla niiden löytäminen on helpompaa.