Vuokalan mylly- ja voimalamuseon puusta tehty myllykoneisto on hivelevän kaunista käsityötä

ETELÄ-SAVO / SAVONRANTA – Pieni eteläsavolainen Savonrannan kunta on liitetty Savonlinnaan. Sekään ei liitosta tehdessä haitannut, kun Savonrannalla ja Savonlinnalla ei ollut silloin yhteistä kuntarajaa. Talousvaikeuksissa kärvistelyt pieni kunta tunnettiin aikoinaan vauraista myllyistään. Niitä oli paikkakunnalla useitakin. Jäljellä on vielä kaksi, Vuokalan ja Säimenen mylly.

Savonrannan mahtisuku oli aikoinaan Kansaset. Perheen ensimmäinen suurliikemies oli Pekka Kansanen, joka jo pikkupoikana kaupitteli tupakkaa ja piparkakkuja sunnuntaisin kirkonmäellä. Liiketoiminta laajentui vuosien myötä muun muassa sahateollisuuteen. Hän osti 1800-luvun loppupuolella Vuokalan sahan. Vuokala on Savonrannan keskustaajama.

Pekka Kansanen jätti perintönä miljoonaomaisuuden. Yksi hänen lapsistaan, Jaakko Kansanen, jatkoi isänsä liikemiesuraa. Seuraavasta sukupolvesta, Jaakon pojasta Ukko Pekka Kansasesta tuli myös kylän mahtimies. Hän sai ansioistaan talousneuvoksen arvon.

Pekka Kansasen omistamassa Vuokalan myllyssä jauhettiin viljaa jo 1900-luvun alussa. Myllyn yhteyteen perustettiin myös sähkölaitos. Savonranta onkin Suomen ensimmäisiä sähköistettyjä maalaiskuntia. Sähköä toimitettiin muuallekin, sillä 1950-luvulla alkoi yhteistyö Suur-Savon Sähkön kanssa.

Vuokalan nykyinen mylly- ja voimalaitosrakennus on vuodelta 1937 Ukko Pekka Kasasen rakennuttamana. Vaikka myllyn toiminta päättyi, voimalaitoksen generaattori tuotti vesivoiman avulla pitkään sähköä. Mylly sisätilat ovat säilyneet alkuperäisessä asussaan. Puusta tehty myllykoneisto tiiviine samoineen on hivelevän kaunista käsityötä. Väitetään, että jyvä tekee useaan kerrokseen sijoitetussa koneistossa neljän kilometrin matkan ennen päätymistä vehnäjauhoksi.

Myllyn on nykyisin monitoimitila, sillä se ohessa toimii Savonrannan kädentaitajien käsityönäyttely ja myymälä. Myllyssä on järjestetty myös taidenäyttelyitä.

VUOKALAN MYLLY- JA VOIMALAMUSEO

Osoite: Lamminniementie 6, Savonranta (Savonlinna).

KARTTA

Lue lisää

ETUSIVU

SISÄLLYSLUETTELO

LUE MYÖS: Vuokalan mylly- ja voimalamuseon puusta tehty myllykoneisto on hivelevän kaunista käsityötä

Yhteistyössä

Suomi on täynnä toinen toistaan kiehtovampia tutustumiskohteita.
Salatut Museot on vieraillut lukemattomissa kotimaisissa museoissa, suurissa ja pienissä. Ja lisää kertyy. Monet ovat piilossa pölyisten teiden päässä, mutta osa löytyy ihan nurkan takaa. Tämän sivuston avulla niiden löytäminen on helpompaa.