Säimenen myllymuseo on Savonranta-seuran ylpeydenaihe

ETELÄ-SAVO / SAVONRANTA – Punamullattu vanha hirsinen myllyrakennus. Kohisevan kosken solina. Joen ylittävä puusilta. Aitta, riihi ja tupa. Sielu lepää savolaisessa maalaismaisemassa. Säimenen kylän ylpeys, myllymuseo pihapiireineen, vie ajassa taaksepäin.

Säimen on yksi Savonrannan kylistä. Täällä on aina eletty syrjässä, kaukana muista. Välimatkat ovat olleet pitkiä ja kulkuyhteydet hankalia. Parhaimmillaan paikkakunnalla oli toistakymmentä myllyä. Kaksi on vielä jäljellä, Vuokalan ja Säimenen mylly.

Myllyjen yleistyminen oli naisten mieleen. Olihan perinteinen raskas ja aikaa vievä tapa jauhaa vilja käsikivillä naisten tehtäviä. Ensimmäiset vesi- ja tullimyllyt olivat kotitarvikemyllyjä, jolla jauhettiin talon omat viljat. Tullimyllyt olivat jo liiketoimintaa, jossa jauhatuspalkkio perittiin jauhettavasta viljasta jyvinä. Tullimyllyt maksoivat tuotostaan veroa kruunulle.

Säimenen mylly aloitti toimintansa nykyisellä paikallaan 1800-luvun lopulla. Nykyinen myllyrakennus on vuodelta 1937. Säimen myllyn toiminta on ollut harvinaista siinä mielessä, että se on jauhanut sekä viljaa että tuottanut sähköä. Vesiratas on myöhemmin vaihdettu turpiiniksi. Onpa koskesta saatua voimaa käytetty pärehöylän pyörittämiseenkin. Sen avulla aktiivinen Savonranta-seura on kunnostanut museonsa pärekatot.

Myllyrakennuksen sisätiloissa on yhä nähtävänä hyväkuntoiset myllyn puusta tehdyt koneistot. Jälki on kädentaitoa parhaimmillaan. Museoon on kerätty paikkakunnalta koti- ja maataloudessa, tukinuitossa sekä metsätöissä tarvittuja työvälineitä.

Myllyalueelle on muulta Savonrannan alueelta tänne siirrettyjä rakennuksia. Airaan tupa kertoo, miten paikkakunnalla ennen muinoin asuttiin. Museoalueella on myös sepän paja, tallitupa, savusauna ja suomalaiseen maalaismaisemaan aikoinaan olennaisesti kuulunut maitolaituri. Kesäteatteritoiminnalle museoalue tarjoaa oivat kulissit.

SÄIMENEN MYLLYMUSEO

Osoite: Sönkäntie 17 Säimen, Savonranta (Savonlinna).

KARTTA

Lue lisää

ETUSIVU

SISÄLLYSLUETTELO

LUE MYÖS: Vuokalan mylly- ja voimalamuseon puusta tehty myllykoneisto on hivelevän kaunista käsityötä

Yhteistyössä

Suomi on täynnä toinen toistaan kiehtovampia tutustumiskohteita.
Salatut Museot on vieraillut lukemattomissa kotimaisissa museoissa, suurissa ja pienissä. Ja lisää kertyy. Monet ovat piilossa pölyisten teiden päässä, mutta osa löytyy ihan nurkan takaa. Tämän sivuston avulla niiden löytäminen on helpompaa.