Olavinlinna on eräs Suomen suosituimmista nähtävyyksistä

ETELÄ-SAVO / SAVONLINNA – On linnoja ja linnoja. Ja sitten on Olavinlinna. Liki jokainen suomalainen tunnistaa Olavinlinnan, vaikka ei olisi nähnyt sitä paikan päällä. Linnan sijainti kalliojyrkänteen päällä vesien ympäröimänä sekä korkeuksiin kohoavat pyöreät tornit ovat innoittaneet vuosikymmenien ajan ritari- ja linnaromantiikasta kiinnostuneita ihmisiä. Olavinlinna onkin eräs Suomen suosituimmista nähtävyyksistä.

Olavinlinna tuli tarpeeseen. Vaikka se rakennettiin harvaan asutetulle alueelle, sijaitsi se geopoliittisesti tärkeällä paikalla, idän ja lännen välissä. Linnan tarkoituksena oli estää idästä tulevat venäläisten hyökkäykset ja taata ruotsalaisten valta alueella.

Tanskalaissyntyinen Erik Akselinpoika Tott aloitti rakennustyöt 1475. Hän nimesi linnan Norjan kuninkaan Pyhä Olavin, ritarien suojelijan, mukaan. Tulevien kiistojen toinen osapuoli Novgorod oli visusti sitä mieltä, että linna rakennetaan heidän puolelle Pähkinäsaaren rauhan rajaa.

Ei siis ihme, että Olavinlinna omistuksesta taisteltiin useaan otteeseen. Suuressa Pohjansodassa linna oli hetken venäläisten hallussa, mutta Uudenkaupungin rauhansopimuksen mukaan se siirtyi takaisin ruotsalaisille. Vuonna 1743 Olavinlinna oli jälleen venäläisten miehittämä. Linna toimi venäläisenä varuskuntana vuoteen 1847 asti. Vähitellen sen sotilaallinen merkitys väheni. Linna oli vielä tovin vankilana, kunnes alkoi rappeutua.

Olavinlinnan entisöintityöt pääsivät kunnolla vauhtiin 1960-luvulla. Vuosia kestänyt ehostus valmistui juuri sopivasti linnan 500-vuotisjuhliin. Sen jälkeen siitä onkin tullut suosittu vierailukohde ja tapahtumien, kuten oopperajuhlien pitopaikka.

Linnaan tutustutaan vain opastetuilla kierroksilla. Kierrokset lähtevät tasatunnein. Heinäkuussa suomenkieliset opastukset tehdään puolen tunnin välein.

OLAVINLINNA

Osoite: Olavinlinna, seuraa opasteita, Savonlinna.

KARTTA

Lue lisää

ETUSIVU

SISÄLLYSLUETTELO

LUE MYÖS: Riihisaari – Savonlinnan museo esittelee höyrylaivojen lisäksi saimaannorpan elämää

Yhteistyössä

Suomi on täynnä toinen toistaan kiehtovampia tutustumiskohteita.
Salatut Museot on vieraillut lukemattomissa kotimaisissa museoissa, suurissa ja pienissä. Ja lisää kertyy. Monet ovat piilossa pölyisten teiden päässä, mutta osa löytyy ihan nurkan takaa. Tämän sivuston avulla niiden löytäminen on helpompaa.