Riihisaari – Savonlinnan museo esittelee höyrylaivojen lisäksi saimaannorpan elämää

ETELÄ-SAVO / SAVONLINNA – ”Sen tervahöyryn nimi oli prinsessa Armada. Ja me parrulastissa seilattiin noita Saimaan aaltoja”. Kipparikvartetin tutut sanat suositusta Kaunis Veera -laulusta sopivat hyvin Savonlinnan maakuntamuseon antiin.

Entisen punatiilisen lainamakasiinin, nykyisen museon sijainti Riihisaaressa aivan Olavinlinnan kupeessa veden äärellä on ihanteellinen. Museon takana laituriin on kiinnitetty maailman viimeinen puurunkoinen höyrylotja Mikko. Aluksen kyljet on tervattu. Yli 100-vuotiaalla Mikolla rahdattiin puutavaraa Laatokalla, Äänisellä ja Itämerellä. Viimeiset vuosikymmenet seilattiin Saimaalla. 1970-luvulla alus lahjoitettiin museolaivaksi Savonlinnan kaupungille. Alus on yhä käyttökunnossa.

1800-luvulla rakennettu museolaiva Salama oli yhdistelmä rahti- ja matkustajalaivaa. Alus liikennöi säännöllisesti Pietariin. Laivan kohtaloksi koitui uppoaminen aluksen törmättyä toiseen laivaan vuonna 1898. Höyrykuunari Salama makasi järven pohjassa 73 vuotta, mutta nostettiin ylös 1970-luvulla. Alus oli säilynyt hämmästyttävän hyvin suolattomassa ja vähähappisessa järvivedessä.

Savonlinnan maakuntamuseo esittelee myös sisätiloissa tervahöyryjen historiaa. Yhden aluksen rakentamiseen tarvittiin satoja puunrunkoja. Sahurit sahasivat tukit lankuiksi. Seppä takoi metalliosat. Rautaiset alukset rakennettiin konepajoilla. Puuosien ja köysistön suojaamiseen tarvittiin tervaa. Siitä tulikin Suomen ensimmäinen maailmankauppatavara.

Maakuntamuseo esittelee höyrylaivojen lisäksi monipuolisesti Etelä-Savon kulttuurihistoriaa aina jääkauden päättymisestä alkaen. Näyttelyssä voi tutustua Saimaan alueen ihmisten arkeen, elinkeinoihin ja asumistapoihin. Osa museon tarjonnasta kohdistuu alueen luontoesittelyyn. Täältä löytyy tietoa muun muassa saimaannorpasta.

Museon alakerrassa on esillä taitavasti tehty pienoismalli Savonlinnasta. Yläkerrassa järjestetään vaihtuvia näyttelyitä. Riihisaaren uudessa pysyvässä nukkenäyttelyssä esitellään suomalaisen nuken tarinaa.

SAVONLINNAN MAAKUNTAMUSEO / RIIHISAARI – SAVONLINNAN MUSEO

Osoite: Riihisaari, Savonlinna.

KARTTA

Lue lisää

ETUSIVU

SISÄLLYSLUETTELO

LUE MYÖS: Olavinlinna on eräs Suomen suosituimmista nähtävyyksistä

Yhteistyössä

Suomi on täynnä toinen toistaan kiehtovampia tutustumiskohteita.
Salatut Museot on vieraillut lukemattomissa kotimaisissa museoissa, suurissa ja pienissä. Ja lisää kertyy. Monet ovat piilossa pölyisten teiden päässä, mutta osa löytyy ihan nurkan takaa. Tämän sivuston avulla niiden löytäminen on helpompaa.