Pien-Toijolan talonpoikaismuseon arvo perustuu sen alkuperäisyyteen

ETELÄ-SAVO / RISTIINA – Kaksi kohdetta aivan lähekkäin. Ristiinan ehkä tunnetuin matkailukohde on Astuvanniemen kalliomaalaukset. Aikaa kannattaa varata myös vierailuun Pien-Toijolan talonpoikaismuseoon. Se sijaitsee lähellä sitä parkkipaikkaa, mistä lähdetään patikoimaan metsäpolkua pitkin kalliomaalauksille.

Matkaa Ristiinan keskustasta Puumalan suuntaan kertyy parikymmentä kilometriä. Vaikka ei olisi kiinnostunut esihistoriallisista kalliomaalauksista, kannattaa Toijolan kylään tulla katsomaan jo pelkästään valtakunnallisestikin arvokasta talonpoikaiskulttuurin helmeä. Aukiolo kannattaa varmistaa etukäteen, sillä museon on ollut myös osin suljettuna mittavien kunnostustöiden johdosta.

Pien-Toijolan arvo perustuu sen alkuperäisyyteen. Kaikki rakennukset ovat alkuperäisillä paikoillaan. Kaikki esillä olevat esineetkin ovat tilan omia. Pihapiiri on niin ainutlaatuinen, että tunnelma on jopa epäaito. Onko tällaisia vielä Suomessa olemassakaan…

Museoalueen rakennuksia on säilynyt poikkeuksellisen paljon, 28 kappaletta. Osa näistä harmaahirsisistä ajanpatinoimista rakennuksista muodostaa lähes täydellisen neliömallisen umpipihan, jonka kulmat ovat avoinna.

Piha-alueen keskus on Pien-Toijolan tilan 1800-luvun alussa valmistunut päärakennus. Sen ympärillä ovat hevostallit, halkoliiteri, kivinavetta ja seitsemän vieri viereen sijoitettua seitsemän pientä aittaa. Tilan vanhimmat rakennukset ovat 1700-luvulta.

Pien-Toijolan tila on ollut Toijosen suvun omistuksessa vuodesta 1672. Tilan nykyinen ilme rakennuksineen ja pihapiireineen on samanlainen, mitä se oli 1950-luvulla. Useimmat rakennukset on pystytetty avokallion päälle kivenmurikoista tehtyjen sokkelien varaan.

PIEN-TOIJOLAN TALONPOIKAISMUSEO

Osoite: Suurlahdentie 1982, Ristiina (Mikkeli).

KARTTA

Lue lisää

ETUSIVU

SISÄLLYSLUETTELO

LUE MYÖS: Astuvansalmen kalliomaalaukset on arvokas arkeologinen kohde

Yhteistyössä

Suomi on täynnä toinen toistaan kiehtovampia tutustumiskohteita.
Salatut Museot on vieraillut lukemattomissa kotimaisissa museoissa, suurissa ja pienissä. Ja lisää kertyy. Monet ovat piilossa pölyisten teiden päässä, mutta osa löytyy ihan nurkan takaa. Tämän sivuston avulla niiden löytäminen on helpompaa.