Maanalaisen Kakolanmäen jätevesipuhdistamon opastettu kierros on melkoinen elämys

VARSINAIS-SUOMI / TURKU – Tuskin Turusta löytyy eksoottisempaa vierailukohdetta kuin Kakolanmäen uumeniin sijoitettu jätevesipuhdistamo. Katseilta piilossa oleva kohde on avoinna ryhmille, jotka ovat tehneet etukäteen varauksen.

Yksi asia on ainakin varma. Maanalainen opastettu kierros on melkoinen elämys.

Välppäys. Hiekanerotus. Esiselkeytys. Ilmastus. Bakteerien kasvatus. Jälkiselkeytys. Hiekkasuodatus. Ohitusvesien käsittely-yksikkö. UV-laitos. DCS-tasoinen automaatiojärjestelmä…

Nykyaikaiset jätevesien puhdistusprosessit vilisevät termejä, jotka vielä muutama vuosikymmen olisivat olleet tuntemattomia nimityksiä jäteveden puhdistuksen asiantuntijoillekin. Ja miksi olisikaan olleet tuttuja termejä, kun turkulaistenkaan jätevesiä ei puhdistettu lainkaan.

Kaupungin halki virtaava Aurajoki oli jätevesille ainoa käytössä ollut likavesiviemäri. Aurajoen saastuminen ja joen aiheuttamat hajuhaitat olivat pitkään Turun vesihuollon huolenaihe. Joesta noussut löyhkä vain paheni entisestään. Vasta 1960-luvulla Turku sai ensimmäisen Iso-Heikkilän jätevedenpuhdistamonsa. Aurajoen likavesikuormitus väheni huomattavasti keskuspuhdistamon valmistuttua, mutta ei kuitenkaan riittävästi.

Nykyään Turun seudun puhdistamo Oy on neljäntoista kunnan ja Turku Energian omistama jätevedenpuhdistuspalvelua tarjoava yritys. Turun, Paimion, Kaarinan, Piikkiön, Naantalin, Maskun, Liedon, Marttilan, Auran, Pöytyän, Oripään, Ruskon, Mynämäen ja Nousiaisten jätevedet kuljetetaan Turkuun puhdistettavaksi. Eli edellä mainituilla kunnilla Turkua lukuun ottamatta ei ole enää omaa jätevesipuhdistamoja. Kakolanmäen puhdistamo on kolmanneksi suurin Suomessa. Puhdistamo aloitti toimintansa vuonna 2009.

Turun seudun puhdistamo vastaa Kakolanmäen jätevedenpuhdistamon toiminnasta ja jäteveden puhdistustuloksesta. Laitokselle johdetaan käsiteltäväksi noin 90 000 kuutiometrin verran jätevettä vuorokaudessa. Se vastaa 12,5 metrin korkuista jalkapallokentän kokoista vesimassaa. Rankkasateiden aikana viemäreihin valuva hulevesi lisää oleellisesti jäteveden määrää.

Maan uumenissa käsitellään lähes 300 000 Turun seudun asukkaan sekä myös alueen teollisuuden jätevedet. Mereen päätyy nykyisin täysin uimakelpoista vettä.

Kallioon louhitun jätevedenpuhdistamon yhteyteen on rakennettu myös lämpöpumppulaitos. Turku Energia ja Turun Seudun Energiantuotanto Oy ottavat lämpöpumpulla jäteveteen sitoutuneesta lämpöenergiasta osan talteen ja siitä tuotetaan kaukolämpöä. Lämpöpumpussa jäähtyneestä vedestä tuotetaan niin sanottua kaukojäähdytystä.

Jätevedenpuhdistamo tuottaa myös materiaalia Topinoajalla toimivalle biokaasulaitokselle kaasun valmistusta varten. Kakolanmäen puhdistamo tuottaa kymmenen kertaa enemmän energiaa kuin mitä se itse käyttää. Hiilijalanjälki onkin vahvasti negatiivinen.

Kakolanmäen jätevesipuhdistamo on niin sanottu huoltovarmuuskriittinen kohde. Se tarkoittaa sitä, että puhdistamon tulee toimia keskeytyksettä. Sen takia maan alle on varastoitu hyllyihin iso määrä varaosia jatkuvan toiminnan takaamiseksi.

Kakolanmäen jätevedenpuhdistamoon voi tutustua virtuaalikierroksella.

Kakolanmäen jätevedenpuhdistamolle pääsee tutustumaan paikan päälle opastetuilla kierroksilla. Ryhmän vetäjälle lähetetään sähköpostitse ohjeet ja virtuaalikierrosta varten liittymislinkki. Esittely on ryhmille maksuton. Ryhmäkoko on 8-30 henkilöä. Esittelykierros kestää 1-1,5 tuntia. Koululaisten alaikäraja on 12 vuotta tai opiskelee 5. luokalla. Puhdistamokierroksella on kävelyä noin yksi kilometri.

Ohjeet varaukselle löytyy täältä.

Laitoksen toimintaa pääsee tutustumaan myös Turun päivänä.

KAKOLANMÄEN JÄTEVESIPUHDISTAMO

Osoite: Sisäänkäynti > Sofiankatu 14, Turku.

KARTTA

Lue lisää

ETUSIVU

SISÄLLYSLUETTELO

Yhteistyössä

Suomi on täynnä toinen toistaan kiehtovampia tutustumiskohteita.
Salatut Museot on vieraillut lukemattomissa kotimaisissa museoissa, suurissa ja pienissä. Ja lisää kertyy. Monet ovat piilossa pölyisten teiden päässä, mutta osa löytyy ihan nurkan takaa. Tämän sivuston avulla niiden löytäminen on helpompaa.