Turun päivää vietetään vuosittain syyskuun kolmantena sunnuntaina

VARSINAIS-SUOMI / TURKU – Monen turkulaisen kalenteriin on merkitty joka vuosi syyskuun kolmas sunnuntai. Se on ajankohta, jolloin vietetään yli 50-vuotista perinnettä, Turun päivää.

Silloin on tarjolla paljon sellaista, mitä ei voi nähdä ja kokea Turussa vuoden muina päivinä. Turun päivänä on muun muassa avoinna tietyt museot, joissa ei muina päivinä voi vierailla. Esimerkiksi Turun paloaseman kätköissä sijaitseva Museotila Kellari avaa silloin ovensa. Uteliaita on jonoksi asti.

Turun päivän vietto alkoi vuonna 1961. Vuosi oli nimetty Turun juhlavuodeksi, koska kesän aikana järjestettiin useita kulttuuritapahtumia. Ensimmäistä Turun päivää vietettiin silloin elokuussa.
Ajatuksena ei ollut vielä siinä vaiheessa tehdä päivästä jokavuotinen. Kun Turun päivän suosio oli heti suuri, syntyi ajatus tehdä tapahtumasta perinne.

Kunnia kuuluu Turkuseuralle, joka teki aloitteen päivän järjestämisestä kaupunginhallitukselle. Ajatus kuulosti hyvältä, ja niinpä pitkäaikainen perinne, Turun päivä, on jatkunut jo vuosikymmenien ajan.

Turkuseura ehdotti kotiseutupäiväksi syyskuun kolmatta sunnuntaita. Turun päivää tulisi myös viettää jollakin tietyllä teemalla. Esimerkiksi vuonna 1967 teemana oli Turku rakentaa. Samana vuonna avattiin muun muassa Wäinö Aaltosen museo ja U-sairaala sekä valtion virastotalo valmistuivat.

Vuonna 1969 Turun päivän teemana oli Turku – koulukaupunki. Silloin kaikissa Turun kouluissa oli avoimet ovet. Juhlallisuuksiin sisältyi Ylioppilaskylän käyttöön vihkiminen.

Ensimmäinen Turun Flikka ja Poika -kilpailu järjestettiin vuonna 1988. Yleisö sai äänestää omansa ehdokkaiden joukosta. Valitut nuoret saavat vuoden aikana erilaisia juonto- ja edustustehtäviä Turun kaupungin sekä turkulaisten yhdistysten ja yritysten tapahtumissa. Kyse ei ole palkkatyöstä, mutta vuosi Turun flikkana tai poikana on hyvä lisä nuoren ansioluetteloon.

Vuodesta 1973 lähtien Turun päivänä on onniteltu ensimmäistä tuona päivänä syntynyttä turkulaista vauvaa. Turun flikka ja poika käyvät onnittelemassa ensimmäistä Turun päivänä syntynyttä uutta turkulaista ja hänen vanhempiaan Tyksissä.

Vuodesta 2006 lähtien Turkuun on valittu myös vuoden Kulttuuriturkulainen. Valituksi tullut saa oman puun Samppalinnanpuistoon.

Turun päivänä kaupungilla järjestetään kymmeniä erilaisia tapahtumia. On mistä valita. Monipuolinen ohjelma koostuu markkinameiningistä, musiikkista, tanssista, urheilusta ja kulttuurista. Tapahtumia järjestävät kaupungin lisäksi turkulaiset yhdistykset, yritykset ja eri seurat.

Eräs vakiintunut tilaisuus on Posankka Race -hyväntekeväisyystapahtuma, joka järjestetään Kirjastosillan luona. Tuhansia muovisia pikkuposankkoja uitetaan Aurajoessa samalla havainnollistaen joen merkitystä roskien kuljettajana. Tapahtuman ideana on myös kerätä varoja Itämeren suojeluun. Tapahtuman järjestää Pidä Saaristo Siistinä ry. Lopuksi kisan jälkeen ankat kerätään talteen seuraavaa Turun päivää varten.

Turun päivä huipentuu perinteeksi muodostuneeseen näyttävään ilotulitukseen Samppalinnanmäeltä.
Turun päivän ohjelma julkaistaan hyvissä ajoin. Sieltä itse kukin löytää itselleen kiinnostavimmat kohteet ja tapahtumat.

TURUN PÄIVÄ

Lue lisää

ETUSIVU

SISÄLLYSLUETTELO