Maitolaiturimuseo on Euroopan pienin museo

PIRKANMAA / TEISKO – Tampere-Ruovesi -tien varrella katse kiinnittyy Velaatan kylässä pellon reunassa ruokailevaan siniseen lehmään ja punaiseen maitolaituriin. Tien varrella näkee muitakin kunnostettuja entisaikojen maitolaitureita, mutta Timo Malmin lienee niistä tunnetuin. Onhan se samalla Euroopan pienin museo.

Maitolaiturimuseon ”yli-intendentti” Malmilla on ollut osin pilke silmäkulmassa perustaessa pikkuriikkisen museon. Toisaalta Malmi haluaa museollaan kunnioittaa maaseudun ihmisten työntekoa. Museon yhtenä ajatuksena on lähentää kaupunkilaisia ja maaseudun asukkaita.

Malmin kesänviettopaikka ja kuuluisa maitolaituri kuuluivat aikoinaan hänen isovanhemmilleen. Talossa oli kolme lehmää, yksi hevonen ja pari sikaa. Tilan maidot tuotiin maitolaiturille meijeriin kuljetusta varten. 1960-luvulla tilanhoito ja maidontuotanto loppuivat. Maitolaituri tuli tarpeettomaksi, mutta Malmi päätti kunnostaa sen.

Maitolaiturit olivat aikoinaan olennainen osa maaseutua. Maitolaiturin kylkeen oli usein kiinnitetty myös postilaatikko. Nuorisolla oli tapana kokoontua niiden ympärillä. 1970-luvulle tultaessa maitolaiturit jäivät vähitellen pois käytöstä säiliöautojen yleistyessä.

Aikoinaan viranomaiset antoivat tarkat määräykset, millaisia maitolaitureiden tulisi olla. Lahoamisen estämiseksi laiturit rakennettiin betonipilareiden päälle. 1990-luvun alussa isovanhempien kenottava rakennelma oikaistiin ja museotoimintaa pääsi alkuun.

Timo Malmin tavoitteena on pitää Velaatta maailmankartalla erilaisten teemallisten näyttelyiden avulla. Aiheet ovat vaihdelleet maailmanrauhan julistamisesta avaruuslentoihin. Yhtenä kesänä se toimi Velaatan Gukkenmain-museona. Juhlapuhujina ovat olleet niin Tampereen kaupunginjohtaja Pekka Paavola kuin kirjailija filosofian tohtori Panu Rajalakin.

MAITOLAITURIMUSEO

Osoite: Velaatantie 551, Teisko.

KARTTA

Lue lisää

ETUSIVU

SISÄLLYSLUETTELO

Yhteistyössä

Suomi on täynnä toinen toistaan kiehtovampia tutustumiskohteita.
Salatut Museot on vieraillut lukemattomissa kotimaisissa museoissa, suurissa ja pienissä. Ja lisää kertyy. Monet ovat piilossa pölyisten teiden päässä, mutta osa löytyy ihan nurkan takaa. Tämän sivuston avulla niiden löytäminen on helpompaa.