Vakoilumuseo paljastaa salaiset agentit

PIRKANMAA / TAMPERE – Jos työtoverisi rannekellon viisarit pysyvät paikoillaan, on syytä epäillä häntä vakoojaksi. Entä mitä tekee viattoman näköinen tuhkakuppi yrityksen neuvottelupöydällä?  Salakuuntelu kuuluu osana vakoiluun. Mikrofoni voi olla vain nuppineulan pään kokoinen.

James Bond on mielikuvitusta, mutta hänen todellinen esikuvana Sidney Reilly oli olemassa. Hän oli huippuvakooja, joka välitti salaista tietoa Englannille, Saksalle ja Japanille. Reilly oli poliittinen juonittelija, joka yritti murhauttaa Leninin. Hän oli rahanhimoinen ja korruptoitunut liikemies, joka saattoi pettää parhaan ystävänsäkin. Reillyn vakoiluhistorian värikäs elämä on esillä Vakoilumuseossa Tampereella.

Maailman ensimmäiseksi vakoilun erikoismuseoksi itseään tituleeraava museo sijaitsee entisöidyssä Finlaysonin kiinteistössä. Yksityisessä omistuksessa oleva museo esittelee kiinnostavalla tavalla vakoilun kiehtovaa maailmaa ja välineistöä. Museo todistaa miten kävelykepistä voi paljastua miekka, sateenvarjo voi olla myrkkypanoksilla ladattu ampuma-ase tai miten yksinkertaista on pienellä lisälaitteella tallentaa kaikki tietokoneen näppäimistöllä tehdyt painallukset.

Matolaatikko säilytti salaisuutensa.

Vakoojat ovat käyttäneet salakirjoituksen eri menetelmiä kautta historian. Kryptografit kehittelevät laitteita, joiden avulla sanat korvataan ennalta sovituilla merkeillä. Kryptoanalyytikot yrittävät vastaavasti murtaa salaisia koodeja. Historian kirjoitus saattaisi olla toisenlainen, jos britit eivät olisi pystyneet tulkitsemaan saksalaisten toisen maailmansodan aikana käyttämää Enigma-salakirjoitusmenetelmää. Näin britit saivat selville Saksan tärkeimpiä sotaan liittyviä strategioita.

Suomalaisten käytössä ollut salakirjoitin.

Matolaatikko sai nimensä ulkonäöstään, karusta vanerilaatikosta, joka oli täynnä paperisuikaleita. Jokainen näistä liuskoista muodosti tietyn päivän salakirjoitusavaimen. Yksinkertaisuudestaan huolimatta Matolaatikon koodi oli toisen maailmansodan aikaisista salausmenetelmistä niitä harvoja, jotka säilyivät murtumattomina. Sodan jälkeen jopa valvontakomission oli vaikea uskoa Matolaatikon nähdessään, että se on sama laite, jonka koodi jäi venäläisiltä selvittämättä.

Passi oli helppo väärentää.

Diplomaattinen koskemattomuus antaa vakoojalle hyvät mahdollisuudet toimia vieraassa maassa. Kaikkien maiden diplomaattihenkilökunnassa on aina vakoiluun keskittyviä henkilöitä. Vakooja, jolla ei ole diplomaattiaseman tarjoamaa suojaa, joutuu soluttautumaan kohdemaahan laittomasti väärennettyjen papereiden avulla.

Vakoilumuseon väärentäjän työhuoneessa on esillä työkaluja, joiden avulla passin väärentäminen onnistui ammattilaiselta helposti vielä 1970-luvulla. Kokoelman helmi on Dannyn isoisän Algot Niskan väärentämä passi vuodelta 1938. Niska tuomittiin 150 väärennetyn passin järjestämisestä Saksasta paenneille juutalaisille.

Lutikoita käytetään salakuunteluun.

Nykyaikainen tehokas mikrofoni on niin pieni, että sen voi vaivatta kätkeä huomaamattomasti esimerkiksi napin taakse tai kuulakärkikynään. Museossa on esillä muun muassa CIA:n käyttämä rannekellolta näyttävä kuuntelulaite, jossa varsinainen mikrofoni on kellon selkäpuolella. Paljon käytetty apuväline on myös solmioneulaksi muotoiltu mikrofoni, joka on kytketty taskussa olevaan nauhuriin.

Tarkkailtavan henkilön puhelinliikennettä voidaan seurata Optronics-dekooderin avulla, joka näyttää puhelimen näppäinvalinnat. Sitä käytetään yritysten ulkoisten verkkopuheluiden valvontaan eikä se tarvitse kontaktia puhelimeen.

Salakuuntelu voidaan myös paljastaa, sillä Optronics-signaalimittaria voidaan käyttää langattomien mikrofonien eli lutikoiden etsimiseen. Henkilöhakulaitteeksi naamioitu signaalimittari onkin jokaisen salaisia neuvotteluja käyvän henkilön taskussa oleva vakiovaruste.

Vaihda alaa – ryhdy vakoojaksi.

Kiinnostavatko sinua vakoiluhommat? Jos haluat väriä ja vaihtelua elämääsi, ryhdy vakoojaksi. Salaiseksi agentiksi voi kouluttautua, mutta myös tilaisuus tekee vakoojan. Poliitikot, diplomaatit, upseerit ja tiedemiehet käsittelevät usein salaisia tietoja. Näiden ammattien harjoittajia on paljon vakoilijoiden joukossa. Siivoojillakin on mahdollisuus päästä alalle, sillä tarkkasilmäinen ja hyväkuuloinen siistijä voi tehdä arvokkaita havaintoja tai löytää roskiksesta salaista materiaalia.

Naiset ovat toimineet maailman toiseksi vanhimmassa ammatissa kautta aikojen. Vetovoimaisten naisvakoojien avulla on houkuteltu lukematon määrä miehiä ansaan. Intiimeistä hetkistä salaa kuvatun materiaalin avulla mies pakotetaan vakoilemaan tietyn valtion tai yrityksen hyväksi.

KUULUISIA VAKOILIJOITA

Bergling Stig

Vuonna 1973 Ruotsin turvallisuuspoliisin Säpon tiedustelija alkoi vakoilla Neuvostoliiton hyväksi. Hän paljastui ja hänet tuomittiin vankilaan maanpetoksesta. Bergling pakeni Suomen kautta diplomaattiauton takakontissa Neuvostoliittoon. Hän palasi aikoinaan vapaehtoisesti Ruotsin vankilaan, josta hän vapautui vuonna 1997.

Dumell Mats

TV-toimittaja Mats Dumell välitti kirjeitä ja muuta tietoa neuvostodiplomaateille, joiden katsottiin olevan KGB:n agentteja. Lopulta Dumell pidätettiin kadulta vuonna 1983 ja tuomittiin kahdeksaksi kuukaudeksi vankilaan.

Mata Hari

Mata Hari eli Margaretha Zelle on myyttinen hahmo, joka esiintyi intialaisena tanssijana. Hänen uskottiin vakoilleen saksalaisten hyväksi 1. maailmansodan aikana. Hän oli Euroopan johtava rakastajatar, joka teloitettiin ehkä syyttömänä.

Rosenberg Julius ja Ethel

Rosenbergin pariskunta välitti 1950-luvulla tietoja Neuvostoliitolle amerikkalaisten atomipommin kehittelystä. Molemmat teloitettiin sähkötuolissa vuonna 1953. He ovat toistaiseksi viimeiset henkilöt, jotka on tuomittu Yhdysvalloissa kuolemaan vakoilusta.

Treholt Arne

Norjalainen Arne Treholt vakoili Neuvostoliiton hyväksi, mutta hän tarjosi palveluksiaan myös Saddam Husseinille. Hänet pidätettiin vuonna 1984. Hän kutsui Helsinkiä pilkallisesti ”avoimeksi kaupungiksi”, sillä hänen mukaansa Helsingissä kuka tahansa pystyi tapamaan ketä tahansa jäämättä siitä kiinni. Treholt vapautui vankilasta kahdeksan vuoden lusimisen jälkeen.

Wuolijoki Hella

Kirjailija Hella Wuolijoki oli aktiivisesti mukana politiikassa ja häntä epäiltiin useasti vakoilusta Neuvostoliiton hyväksi. Lopulta valtion poliisi sai riittävästi todisteita häntä vastaan ja Wuolijoki tuomittiin elinkautiseen vankeuteen vuonna 1944. Välirauhansopimuksen nojalla hänet kuitenkin armahdettiin. Wuolijoesta tuli Yleisradion pääjohtaja vuonna 1945 ja eduskuntaan hänet valittiin seuraavana vuonna.

VAKOILUTERMEJÄ

Haulikkomikrofoni

Haulikkomikrofoni vahvistaa hiljaisen kuiskauksen kuultavaksi jopa 50 metrin päästä.

KeyKatcher

KeyKatcher on teollisuusvakoilussa laajasti käytetty tietokoneen lisälaite, joka tallentaa kaikki näppäimistöllä tehdyt painallukset. Se on helppo asentaa huomaamattomasti tietokoneen taakse näppäimistöjohdon ja tietokoneen väliin. Laite soveltuu erinomaisesti myös yksityishenkilöiden vakoilemiseen. Onko sinun koneeseesi kytketty KeyKatcher?

Kotiryssä

Suomessa operoi monia diplomaattistatuksella varustettuja Neuvostoliiton tiedustelupalvelun KGB:n agentteja, kotiryssiä, jotka pyrkivät solmimaan läheisiä suhteita suomalaisiin poliitikkoihin ja talouselämän vaikuttajiin maan ylintä johtoa myöten.

Operaatio Stella Polaris

Vuonna 1944 aselevon aikana Suomen armeijan johto päätti siirtää salaiset arkistot sekä tiedustelun laitteistoja ja henkilöstöä turvaan Ruotsiin. Yleisesti pelättiin, että Neuvostoliitto tulisi lopulta miehittämään Suomen. Monet operaatioon liittyvät yksityiskohdat ovat yhä hämäränpeitossa.

Postilaatikko

Postilaatikko tarkoittaa esinettä, jonka sisälle voidaan kätkeä tietoa, esimerkiksi viestejä tai mikrofilmirullia. Tähän tarkoitukseen soveltuvat ontot vaateharjat, ontoiksi koverretut kirjat, huulipunapuikot, tupakansytyttimet jne. Myös ihminen voi toimia postilaatikkona. Tunnetuin ihmispostilaatikko lienee Mata Hari.

Siperian liiviraudat

Stalinin Siperiaan karkotetuille vangeille asetettiin 30 kg painavat raudat kaulaan. Lenkit niitattiin kiinni. Vanki käytti niitä koko ajan. Suomessa liiviraudat olivat käytössä 1920 –luvulle asti.

Supo

Vuonna 1919 perustettiin valtionpoliisi, joka sai nimekseen etsivä keskuspoliisi (EK). Vuonna 1937 nimi muutettiin valtiolliseksi poliisiksi (Valpo). Toisen maailmansodan jälkeen nimi muuttui suojelupoliisiksi (Supo). Sen tärkeimpiä tehtäviä ovat olleet mm. Suomea koskevan vakoilun ja laittoman tiedustelutoiminnan torjuminen.

Valheenpaljastin

Valheenpaljastimet pyrkivät havaitsemaan kuulusteltavan puheessa tai käytöksessä tekijöitä, jotka osoittavat henkilön epävarmuutta. Laitteen avulla voidaan mitata pulssia, verenpainetta, hengityksen vaihtelua, hikoilua jne.

VAKOILUMUSEO

Osoite: Satakunnankatu 18, Tampere.

KARTTA

Lue lisää

ETUSIVU

SISÄLLYSLUETTELO

LUE MYÖS: Amurin työläiskorttelimuseo havainnollistaa, miten työväki aikoinaan asui

LUE MYÖS: Emil Aaltosen museo kertoo menestyvästä liikemiehestä ja innokkaasta taiteentukijasta

LUE MYÖS: Kivimuseossa kivien kauneus tulee esiin

LUE MYÖS: Lauri Viidan Pispalan koti on säilytetty alkuperäisessä asussaan

LUE MYÖS: Lenin-museo on saanut jopa kansainvälistä mainetta

LUE MYÖS: Rupriikki on median ja joukkoviestinnän historiaan keskittyvä museo

LUE MYÖS: Museo Milavida kertoo von Nottbeckien traagisen elämäntarinan

LUE MYÖS: Museokeskus Vapriikki perustettiin entiseen tehdasrakennukseen

LUE MYÖS: Näsinneulasta on tullut Tampereen ikoninen symboli

LUE MYÖS: Pispalasta avautuu komeat järvimaisemat

LUE MYÖS: Suomen pelimuseo tarjoaa peleistä kiinnostuneille jännitystä

LUE MYÖS: Poliisimuseo kiinnostaa myös lapsia

LUE MYÖS: Postimuseon helmi on Postin ensimmäinen auto

LUE MYÖS: Suomen jääkiekkomuseo on lätkäfanin paratiisi

LUE MYÖS: Tampereen luonnontieteellinen museo esittelee pirkanmaalaista luontoa

LUE MYÖS: Tampereen tuomiokirkko on eräs Suomen kauneimmista kirkoista

LUE MYÖS: Työväenmuseo Werstaan mielenkiintoisinta antia on tehtaalla voimalähteenä käytetty Sulzer-höyrykone

Yhteistyössä

Suomi on täynnä toinen toistaan kiehtovampia tutustumiskohteita.
Salatut Museot on vieraillut lukemattomissa kotimaisissa museoissa, suurissa ja pienissä. Ja lisää kertyy. Monet ovat piilossa pölyisten teiden päässä, mutta osa löytyy ihan nurkan takaa. Tämän sivuston avulla niiden löytäminen on helpompaa.