Pispalasta avautuu komeat järvimaisemat

PIRKANMAA / TAMPERE – Olavi Virta, Aki Kaurismäki, Hannu Salama, Mikko Alatalo, Seela Sella, Yrjö Jylhä ja tietysti Lauri Viita. Tässä vain osa niistä tunnetuista taiteilijoista ja kirjailijoista, jotka ovat asuneet Pispalassa. Entisestä työläiskaupunginosasta on tullut muodikas ja haluttu asuinpaikka. Se on myös matkailijalle miellyttävä käyntikohde.

Pispalan harjulle, Suomen korkeimmalle soraharjulle, kannattaa suunnata jo pelkästään upeiden maisemien ansiosta. Harjun pohjoisella puolella näkyy Näsijärvi ja etelässä Pyhäjärvi saarineen. Parhaat näkymät avautuvat kiipeämällä Pispalan näkötornin huipulle.

Alueen halki kulkee Pispalan valtatie. Sen molemmin puolin harjun jyrkille moreenirinteille on rakennettu ilman asemakaavaa sikin sokin ”klubiaskin kanteen” suunniteltuja kaiken kokoisia puutaloja. Tosin osa on aikojen saatossa kadonnut, mutta paljon on saatu myös suojeltua.

Kuntoaan voi testata legendaarisen jyrkissä Pispalan portaissa. Hien voi pestä pois maankuulussa satavuotisessa Rajaportin saunassa. Talvella täällä voi hiihtää ja kesällä ottaa aurinkoa omalla hiekkarannalla.

Eräs Pispalan erikoisuus on haulien valmistukseen tarkoitettu torni. Nykyisen ainoan Suomessa jäljellä olevan haulitornin korkeus on 55 metriä. Sula lyijy pudotettiin alas tornista. Pudotuksen aikana pisarat muotoutuivat pallomaisiksi hauleiksi ennen putoamista alla olevaan vesiastiaan. Haulien valmistus tornissa lopetettiin 1972.

Pispala on saanut nimensä Pispan talosta, jolla oli aikoinaan velvollisuus majoittaa piispa tämän matkan aikana. Vielä 1800-luvulla Pispalassa ei ollut kuin pari maatilaa. Teollistumisen myötä harjumaisemiin muutti tamperelaisia ja lähikuntien tehdastyöläisiä ja rakennusmiehiä. Pispala liitettiin Tampereeseen vuonna 1937 ja samalla uusi kaupunginosa sai pian myös vahvistetun asemakaavan.

PISPALA

Osoite: Kaupunginosa sijaitsee noin 2,5 kilometrin päässä keskustasta Tampereen länsipuolella.

KARTTA

Lue lisää

Lue lisää

ETUSIVU

SISÄLLYSLUETTELO

Yhteistyössä

Suomi on täynnä toinen toistaan kiehtovampia tutustumiskohteita.
Salatut Museot on vieraillut lukemattomissa kotimaisissa museoissa, suurissa ja pienissä. Ja lisää kertyy. Monet ovat piilossa pölyisten teiden päässä, mutta osa löytyy ihan nurkan takaa. Tämän sivuston avulla niiden löytäminen on helpompaa.