Tampereen luonnontieteellinen museo esittelee pirkanmaalaista luontoa

PIRKANMAA / TAMPERE – Rima on asetettu korkealle Tampereen luonnontieteellisessä museossa, ollaanhan Museokeskus Vapriikissa. Tamperelaisten ylpeys, Tampellan vanhaan tehdaskiinteistöön rakennettu museokokonaisuus on valtakunnan eliittiä. Samalla pääsylipulla pääsee tutustumaan myös Tampereen luonnontieteelliseen museoon. Erilaisuudellaan museo tarjoaa hienon lisän Vapriikin monipuoliseen museotarjontaan.

Museo juuret ovat kaukana historiassa, sillä kokoelmia on kerätty talteen jo 1900-luvun alussa. Vanhimmat näytteet ovat 1800-luvulta, mutta tietysti vain pieni osa museon kokoelmasta on kerrallaan esillä.

Ennen siirtoa nykyisiin tiloihin Tampereen luonnontieteellinen museo sijaitsi pääkirjasto Metson alakerrassa. Vuonna 1995 museon kokoelmat siirrettiin varastoon odottamaan Vapriikin valmistumista. Viistoista vuotta vierähti laatikoissa, kunnes 2000-luvulla päästiin Vapriikin uusiin tiloihin.

Luonnontieteellisen museon anti keskittyy esittelemään pirkanmaalaista luontoa, sen kasveja ja eläimiä. Välillä piipahdetaan kesäisessä lehdossa, ihaillaan taitavasti tehtyä talvimaisemaa, katsotaan sutta silmästä silmään ja kurkistetaan Pyhäjärven pinnan alle.

Museokeskuksen toiseen kerroksen tilat ovat tarkoituksellisesti sokkeloisia, sillä näin luodaan kiehtovaa tunnelmaa. Kokolattiamatto pehmentää sopivasti ääniä. Yleisilme on hyvin hoidettu. Maisemakuvaukset täytettyine eläimine on tehty suurella vaivalla ja ammattitaidolla. Jopa soliseva puro vaikuttaa perin aidolta.

Vaikka museo ilme on visuaalinen, on sen anti samalla myös informatiivinen. Nähtävänä on muun muassa laajat perhoskokoelmat, eläinten nahkoja ja luurankoja. Museo vastaa mielellään myös yleisön luontoaiheisiin tiedusteluihin, auttaa eläinten ja kasvien määrityksessä.

TAMPEREEN LUONNONTIETEELLINEN MUSEO

Osoite: Alaverstaanraitti 5, Tampere.

KARTTA

Lue lisää

ETUSIVU

SISÄLLYSLUETTELO

Yhteistyössä

Suomi on täynnä toinen toistaan kiehtovampia tutustumiskohteita.
Salatut Museot on vieraillut lukemattomissa kotimaisissa museoissa, suurissa ja pienissä. Ja lisää kertyy. Monet ovat piilossa pölyisten teiden päässä, mutta osa löytyy ihan nurkan takaa. Tämän sivuston avulla niiden löytäminen on helpompaa.