Näsinneulasta on tullut Tampereen ikoninen symboli

PIRKANMAA / TAMPERE – Hissillä ylös puolessa minuutissa. Juosten rappusia (700 porrasta) pitkin on menty nopeimmillaan ylös noin kolmessa minuutissa. Valmistuessaan Näsijärven rannalla sijaitseva 168 metriä korkea Näsinneula oli Suomen korkein rakennus. Tätä titteliä se sai pitää 50 vuoden ajan, mutta onhan Näsinneula yhä maamme korkein näkötorni.

Särkänneulan, kuten tornia vielä suunnitteluvaiheessa kutsuttiin, esikuvana on pidetty Yhdysvaltain Seatlessa sijaitsevaa Space Needle -tornia. Jotain samanlaista näissä kahdessa ylöspäin kapenevassa ”neulassa” onkin.

Tai sitten esikuvana on ollut myös Puijon torni. Kerrotaan, että Tampereen silloinen kaupunginjohtaja Erkki Lindfors olisi saanut idean näkötornin rakentamisesta Tampereelle vieraillessaan Kuopiossa. Tampereen tornista piti toki rakentaa Puijon tornia korkeampi.

Näsinneulan rungon pystyttämisen vauhtia pidettiin ja pidetään yhä nykyäänkin hämmästyttävänä. Jo edesmenneen arkkitehti Pekka Ilveskosken suunnitteleman tornin teräsbetoninen runko nousi liukuvaluna tehtynä runsaassa kuukaudessa lakikorkeuteen. Se tarkoitti neljä metriä päivässä! Samalla runko kapeni yhden metrin matkalla kaksi senttimetriä.

Virallisia avajaisia pidettiin vappuna vuonna 1971.

Näsinneulan ylemmässä kerroksessa 124 metrin korkeudessa sijaitsee Ravintola Näsinneula, jonka ruokailutila ikkunoineen kierähtää tornin ympäri kerran 45 minuutissa. Kymmenisen metriä alempana on ulkoilmatasanne, joka on toistaiseksi suljettu. Tornin korkeuksissa sijaitsee myös Neula Sky Cafe.

Kirkkaalla säällä Näsinneulasta näkyy yli 20 kilometrin päähän. Kovemmalla tuulella tornin huipun sanotaan heiluvan jopa 15 senttimetriä.

Näsinneulan viidentoista hengen yleisöhissit olivat valmistuessaan Suomessa täysin poikkeukselliset. Nousunopeus, kuusi metriä sekunnissa, oli huomattavasti enemmän kuin mitä oli aikaisemmin Suomessa toteutettu. Nopeiden erikoishissien asentamiseen tarvittiin jopa erikoislupa. Alkuaikoina hissinkuljettajat kuljettivat asiakkaita ylös.

Hissejä on uudistettu useampaan kertaan eikä hissinkuljettajillekaan ole enää tarvetta. Nykyään hissit on muutettu myös elämyshisseiksi, sillä niissä on valoja ja musiikkia. Tornissa on myös kolmas, henkilökunnalle tarkoitettu hissi, joka vie 124 metrin korkeuteen.

Tornin huipulla on tamperelaisille tutuksi tullut säämajakka, joka värikoodein kertoo vallitsevasta säätilasta. Vihreä valo kertoo sateesta ja keltainen auringonpaisteesta. Valmistuessaan 1970-luvun alussa säämajakka oli erikoisuus.

Näsinneula on osa Särkänniemen huvipuistoaluetta.

NÄSINNEULA

Osoite: Laiturikatu 1, Tampere.

KARTTA

Lue lisää

ETUSIVU

SISÄLLYSLUETTELO

LUE MYÖS: Amurin työläiskorttelimuseo havainnollistaa, miten työväki aikoinaan asui

LUE MYÖS: Emil Aaltosen museo kertoo menestyvästä liikemiehestä ja innokkaasta taiteentukijasta

LUE MYÖS: Kivimuseossa kivien kauneus tulee esiin

LUE MYÖS: Lauri Viidan Pispalan koti on säilytetty alkuperäisessä asussaan

LUE MYÖS: Lenin-museo on saanut jopa kansainvälistä mainetta

LUE MYÖS: Rupriikki on median ja joukkoviestinnän historiaan keskittyvä museo

LUE MYÖS: Museo Milavida kertoo von Nottbeckien traagisen elämäntarinan

LUE MYÖS: Museokeskus Vapriikki perustettiin entiseen tehdasrakennukseen

LUE MYÖS: Pispalasta avautuu komeat järvimaisemat

LUE MYÖS: Suomen pelimuseo tarjoaa peleistä kiinnostuneille jännitystä

LUE MYÖS: Poliisimuseo kiinnostaa myös lapsia

LUE MYÖS: Postimuseon helmi on Postin ensimmäinen auto

LUE MYÖS: Suomen jääkiekkomuseo on lätkäfanin paratiisi

LUE MYÖS: Tampereen luonnontieteellinen museo esittelee pirkanmaalaista luontoa

LUE MYÖS: Tampereen tuomiokirkko on eräs Suomen kauneimmista kirkoista

LUE MYÖS: Työväenmuseo Werstaan mielenkiintoisinta antia on tehtaalla voimalähteenä käytetty Sulzer-höyrykone

LUE MYÖS: Vakoilumuseo paljastaa salaiset agentit

Yhteistyössä

Suomi on täynnä toinen toistaan kiehtovampia tutustumiskohteita.
Salatut Museot on vieraillut lukemattomissa kotimaisissa museoissa, suurissa ja pienissä. Ja lisää kertyy. Monet ovat piilossa pölyisten teiden päässä, mutta osa löytyy ihan nurkan takaa. Tämän sivuston avulla niiden löytäminen on helpompaa.