Marskin Maja oli syntymäpäivälahja ylipäälliköllemme

KANTA-HÄME / LOPPI – Komia sen olla pitää, ajatteli kenraalimajuri, Mannerheim-ristin ritari, Erkki Raappana. Marsalkalle oli haasteellista valita syntymäpäivälahjaa, olihan Mannerheimilla jo lähes kaikkea.

Raappanan johtama 14. divisioonan korpisoturit päättivät antaa 75 vuotta täyttävälle ylipäällikölle kelohongasta rakennetun metsästysmajan. Lahjasta tulikin mieluisa, sillä erähenkinen marsalkka Mannerheim piti kovasti saamastaan huomionosoituksesta.

Asemasodan aikana Raappanan miehillä oli aikaa hirsimajan rakentamiseen. Luutnantti, arkkitehti, Eino Pitkänen sai tehtäväksi metsästysmajan suunnittelun. Raappanan divisioona operoi Rukajärven suunnalla. Erämaan metsistä löytyi helposti rakennusmateriaalia, yli 300 kelohonkaista tukkia. Paikaksi valittiin Repolan kylässä sijaitseva Lieksajärven rannan niemennokka. Kokonaisuuteen kuului majan lisäksi myös rantasauna ja kalamaja.

Heti marsalkan syntymäpäivän jälkeen, kesäkuun viidentenä vuonna 1942, kenraalimajuri Raappana kävi luovuttamassa Mikkelin päämajassa marsalkka Mannerheimille honkalankkuisen adressin ja majan avaimet.

Kesällä 1944 tuli evakkoon lähtö. Metsästysmajaa ei haluttu jättää rajan toiselle puolelle, vaan se päätettiin siirtää uuteen paikkaan. Uusi paikka löytyi Hämeestä Lopen Puneliajärven rannalta. Uudelleen pystytys saatiin valmiiksi kesällä 1945. Suomen marsalkka Mannerheim, siinä vaiheessa myös tasavallan presidentti, sai metsästysmajansa jälleen käyttöönsä. Mannerheim ehtikin vierailla metsästysmajallaan toistakymmentä kertaa. Vuonna 1959 Marskin Maja avattiin yleisölle.

Marskin Maja sijaitsee syrjässä, metsän siimeksessä. Forssasta Lopelle kulkevalta tieltä on viitoitus perille. Marskin Majalla on hyvät ravintolapalvelut ja mahdollisuus saunoa sekä uida. Ehkä täällä voi myös nauttia perinteisen marsalkan kolmen ruokalajin päivällisen piripintaisen Marskin ryypyn kera.

MARSKIN MAJA

Osoite: Marskintie 216, Loppi.

KARTTA

Lue lisää

Lue lisää

ETUSIVU

SISÄLLYSLUETTELO

LUE MYÖS Loppilaiset ovat ylpeitä Lukkarin Puustellista ja vanhasta kirkostaan

LUE MYÖS: Kunnostettu Vanhakosken mylly ja sähkölaitos ovat vaatineet paljon työtunteja, mutta lopputulos on upea

Yhteistyössä

Suomi on täynnä toinen toistaan kiehtovampia tutustumiskohteita.
Salatut Museot on vieraillut lukemattomissa kotimaisissa museoissa, suurissa ja pienissä. Ja lisää kertyy. Monet ovat piilossa pölyisten teiden päässä, mutta osa löytyy ihan nurkan takaa. Tämän sivuston avulla niiden löytäminen on helpompaa.