Loppilaiset ovat ylpeitä Lukkarin Puustellista ja vanhasta kirkostaan

KANTA-HÄME / LOPPI – Kirkkoon mennään usein hiljentymään. Nousu Lopen vanhan kirkon lue jyrkän mäen päälle saa jo monet hiljentymään. Osa pitää levähdystauon nousun puolessavälissä. Kaikessa koruttomuudessaan Lopen 1600-luvulta peräisin oleva kirkko on vaikuttava kohde. Pyhä Birgitalle omistettu kansankielellä Santa Pirjo -kirkko palveli seurakuntalaisia vuoteen 1805.

Pärekattoinen kirkko on rakennettu lähes kokonaan hirrestä. Tiedetään, että lopetuspäätöksen jälkeen hirsiä yritettiin huutokaupata, mutta onneksi ne eivät kelvannut kenellekään. Kirkon yksikertainen sisustuskin on säilynyt. Saarnastuolin arvellaan olevan 1600-luvulta.

Lattialankut ovat osin irralliset, koska seurakuntalaisia haudattiin kirkon lattian alle. Moni loppilainen on saanut viimeisen leposijansa kirkkomaalta. Tästä muistona on enää pari jäljelle jäänyttä hautaa: Törne-suvun muistomerkki ja kansantieteilijä Sakari Pälsin hauta.

Kirkkomäen alla on Lukkarin puustelliksi nimetty asunto. Se avattiin museona 1960-luvun alussa, kun keräyksen tuloksena saatiin tuhatkunta esinettä. Kokoelma karttui lisää, kun tänne siirrettiin Matti Hautahuhdan keräämä esineistö mukaan lukien vanha aitta. Myöhemmin alueelle on siirretty kaksi muutakin aittaa.

1800-luvun päärakennus käsittää tuvan, salin ja pari kamaria. Tuvassa on pirttipöytä penkkeineen. Salin puolella on herrasväen sohvakalusto. Peräkamarista on tehty lukkarin huone. Sinikukkainen tapetti ja tyylikäs piippuhylly koristavat huoneen seiniä. Harmonin vieressä on lukkarin virkapuku. Pöydille on asetettu uskonnollista kirjallisuutta.

Toinen kamari on niin sanottu Lopen huone. Se esittelee paikallisista historiaa ja ammatteja. Nähtävänä on muun muassa paksusta hamppulangasta tehty haavi. Sitä käytettiin järvimalmin nostamiseen. Täysi haavi painoi kymmeniä kiloja, joten sen nostamiseen tarvittiin kaksi miestä.

LUKKARIN PUUSTELLI JA VANHA KIRKKO

Osoite: Pilpalantie 101, Loppi.

KARTTA

Lue lisää

ETUSIVU

SISÄLLYSLUETTELO

LUE MYÖS: Marskin Maja oli syntymäpäivälahja ylipäälliköllemme

LUE MYÖS: Kunnostettu Vanhakosken mylly ja sähkölaitos ovat vaatineet paljon työtunteja, mutta lopputulos on upea

Yhteistyössä

Suomi on täynnä toinen toistaan kiehtovampia tutustumiskohteita.
Salatut Museot on vieraillut lukemattomissa kotimaisissa museoissa, suurissa ja pienissä. Ja lisää kertyy. Monet ovat piilossa pölyisten teiden päässä, mutta osa löytyy ihan nurkan takaa. Tämän sivuston avulla niiden löytäminen on helpompaa.