Metsämuseo Lusto kuuluu toteutukseltaan kotimaisten museoiden eliittiin

ETELÄ-SAVO / PUNKAHARJU – Suuren maailman meininkiä! Metsämuseo Lusto ei ole rakennettu ihan pikkurahalla. Lopputulos onko suomalaisittain perin komea. Lusto kuuluu toteutukseltaan kotimaisten museoiden eliittiin.

Jo itse museorakennus on nähtävyys. 1990-luvulla valmistunut osittain betonirunkoinen näyttelytila sai jatkoksi kokopuisen täydennysosan Iso-Samperin hallin. Paloturvallisuus on parantunut ja suhtautuminen puurakentamiseen on ollut myötätuulessa. Lopputulos on niin hieno, että moni saapuu tänne jo pelkästään ihailemaan kotimaista arkkitehtuuria.

Lustossa käy vuosittain paljon matkailijoita sijaitseehan museo paikalla, jossa muutenkin kulkee paljon turisteja. Punkaharju on eräs Suomen tunnetuimmista kansallismaisemista, joka kiinnostaa myös ulkomaalaisia matkailijoita.

Suomen Metsämuseosäätiön hallinnoima metsäkulttuurin erikoismuseo keskittyy kertomaan ihmisen ja metsän suhteesta sekä taloudellisessa mielessä että virkistystoiminnan kannalta. Vaikka pääpaino on tehometsätaloudessa, mahtuu museon tiloihin ripaus luonnonsuojeluakin.

Luston kattaus metsä- ja metsätaloustietoutta on poikkeuksellisen laaja. Yhdellä vierailulla ei ehdi tutustua kuin pieneen osaan museon antia. Osastot etenevät teemoittain. Vanha savotta -näyttelystä edetään tukkijätkien ja pokasahojen kautta Koneaika-näyttelyyn. Uudet isommat tilat mahdollistavat suurten metsätyökoneiden tuomisen sisätiloihin. Kehitys on ollut huima alkuaikojen alkeellisista virityksistä nykyajan hirviötä muistuttaviin monitoimikoneisiin.

Lusto on lasten mieleen. Tilat on rakennettu yllätyksellisesti. Koskaan ei tiedä, mitä nurkan takaa löytyy. Koneet tietysti kiinnostavat kovasti. Manu-simulaattori taitaa olla lasten ykkösjuttu. Sen avulla pääsee istahtamaan metsätraktorin ohjaimiin ja kokeilemaan puutavaran lastausta. Vipuja vääntämällä pystyy liikuttamaan kuormainta, tismalleen niin kuin oikeassakin metsätraktorissa.

METSÄMUSEO LUSTO

Osoite: Lustotie 1, Punkaharju (Savonlinna).

KARTTA

Lue lisää

ETUSIVU

SISÄLLYSLUETTELO

LUE MYÖS: Punkaharjun kotiseutumuseo sijaitsee syrjässä, mutta on alkuperäisellä paikallaan

Yhteistyössä

Suomi on täynnä toinen toistaan kiehtovampia tutustumiskohteita.
Salatut Museot on vieraillut lukemattomissa kotimaisissa museoissa, suurissa ja pienissä. Ja lisää kertyy. Monet ovat piilossa pölyisten teiden päässä, mutta osa löytyy ihan nurkan takaa. Tämän sivuston avulla niiden löytäminen on helpompaa.