ETELÄ-POHJANMAA / KARIJOKI – Kuuluisa Susiluola on saanut nimensä Susivuoresta, jonka uumenissa se sijaitsee. Nimestään huolimatta, kyse ei ole varsinaisesti oikeasta luolasta vaan poikkeuksellisen isosta kallioraosta. Sen iäksi on arvioitu yli 2,6 miljoonaa vuotta.
Susiluola sijaitsee virallisesti Kristiinankaupungissa, mutta todellisuudessa se on vain parin kilometrin päässä Karijoen keskustasta.
Susiluola on erikoinen nähtävyys, sillä sen kaltaista ei ole muualla Suomessa, ei edes muualla Pohjoismaissa. Vierailun kannalta oleellisinta on kuitenkin ymmärtää jo etukäteen, mistä onkaan kyse. Muuten retkestä tulee vain mukava kävelyretki kauniissa metsämaisemassa.
Susivuori kohoa ympäristöään paljon korkeammalle, mutta sekin jäi aikoinaan jääkauden jälkeen mannerjäätikön sulaessa vedenpinnan alle. Kun viimeisin jääkausi päättyi 10 000 vuotta sitten, Susivuori oli noin sadan metrin syvyydessä. Nopean maankohoamisen myötä Susivuoresta tuli saari. Rantavoimista on alueella useita merkkejä, kuten laajat kivipellot eli muinaisrannat ja niiden pyöreiksi hioutuneet kivet.
Paksu mannerjäätikkö hävitti kaikki aiempien jääkausien lämpimien välikausien jättämät jäljet maastostamme. Niinpä esimerkiksi todisteita ihmisen olemassaolosta Suomen maaperällä viimeistä jääkautta edeltävältä ajalta on vaikea löytää. Mahdollisesti Susiluola on ollut tietynlainen suojattu tasku, johon viimeisin jääkausi ei ole vaikuttanut.
Oletus sai tukea, kun luolaa lähdettiin putsaamaan sisälle kertyneestä maa-aineksesta 1990-luvulla. Kohteesta aiottiin tehdä matkailunähtävyys. Kaivauksissa tuli kuitenkin esiin merkkejä ihmiselämästä. Luolasta löydetyt kiviesineet synnyttivät ajatuksen, että ne olisivat ihmisen esi-isän valmistamia viimeistä jääkautta edeltävältä ajalta. Susiluola olisi näin koko Pohjois-Euroopan vanhin tunnettu ihmisten asuinpaikka.
Luolassa on esitetty eläneen neanderthalinihmisen paljon aikaisemmin kuin viimeinen jääkausi peitti alueen. Susiluolan tekee ainutlaatuiseksi juuri sen sijainti alueella, jonka yli jäämassat ovat kulkeneet hävittäen lähes kaikki merkit elämästä ennen viimeistä jäätiköitymistä.
Kun kaikki alan asiantuntijat eivät hyväksyneet tulkintaa, alkoi kiivas väittely. Susiluolasta tuli kansainvälisestikin tunnettu ja erittäin kiistelty kohde tutkijoiden keskuudessa. Täyttä varmuutta ei ole jännittävään tarinaan vieläkään saatu.
Susiluolan korkeus suuaukon kohdalla on parisen metriä, mutta se madaltuu nopeasti. Luolan pohjaa peittää ajan saatossa sisälle kulkeutunut moreenikerrostuma. Tilaa on siis ollut aikoinaan enemmänkin ennen kuin sora ja hiekka ovat peittäneet luolan lattian.
Arkeologiset kaivaukset lopetettiin vuonna 2001, osin turvallisuussyistä. Sortumavaara oli ilmeinen. Kallioraon suuaukko on suljettu rautaverkolla eli ulkopuolisilla ei ole mahdollista päästä luolan sisätiloihin. Tästä huolimatta kuuluisa luola, harvinainen muinaisjäänne, on ympäristöineen kiehtova koko perheen tutustumiskohde.
Pieneltä parkkipaikalta johtaa muutaman sadan metrin pituinen kivinen polku. Reitti on huonojalkaiselle vaikeakulkuinen. Opasteita seuraten pääsee myös näkötornille, josta avautuu komeat näkymät metsäiseen maastoon. Paluumatkalla voi ihmetellä muinaisia merenratakivikoita.
Karijoen entisen kunnantalon tiloissa (Wanha Kunnantupa) on Susiluolan opastuskeskus. Sen aukioloajat kannattaa selvittää ennen mahdollista vierailua. Näyttely on ollut avoinna tilauksesta.
Kannattaa tutustua myös Karijoen kunnan informatiiviseen internet-sivustoon. Sieltä löytyy monipuolista tietoa Susiluolasta.
SUSILUOLA
Osoite: Varggrottsvägen (Susiluolantie), Kristiinankaupunki. Seuraa opasteita. Pari kilometriä Karijoen keskustasta.
SUSILUOLANÄYTTELY
Osoite: Alakyläntie 2, Karijoki.
Karijoki-oppaat puh. 040 7784 808
LUE MYÖS: Karijoen Kellomuseo on harvinaisuus Suomessa – kelloseppä Tienhaaran kokoelma on ainutlaatuinen
LUE MYÖS: Karijoen kotiseutumuseo sijaitsee komeassa paikassa – sisätiloissa on paljon nähtävää