Museokoti Mummola, Liisan oma ihmemaa, saa hymyn huulille

PIRKANMAA / PIRKKALA – Täällä tulee väkisinkin hyvälle mielelle. Ja se on tarkoituksin. Liisa Ilo on luonut tunnelmallisen pikkumuseon vanhanajan huonekaluista ja nostalgista esineistä sekä leluista.

Kodinomaisen ilmapiirin täydentää vastaleivotun pullan ja tuoreen kahvin tuoksu. Jopa museon ystävällisen omistajan sukunimi (Ilo) ja rouvan iloinen nauru sopivat täydellisesti kotimuseon ilmapiiriin. Täällä ollaan Liisan ”Ihmemaassa”.

Mummola-museo sijaitsee syrjässä valtaväyliltä Pirkkalan Sorkkalan kylässä. Navigaattori opastaa kapean Jokelantien piilossa olevaan kotimuseoon. Rehevän puutarhan ympäröimä punainen tupa kätkee sisälleen maailman, joka museon nimen mukaisesti tuo mieleen lapsuusajan mummolan. Täällä moni vierailija intoutuu itsekin kertomaan, millaista oli omassa mummolassa.

Liisa Ilon kokoelma on monipuolinen. Nähtävää olisi useammallekin vierailulle. Vierailu Mummolassa kestää usein pidempään kuin mitä alun perin suunnitteli. Esillä oleva esineistö vaihtuu osin vuosittain eri teemojen mukaan.

Hirsisellä rakennuksella on ikää yli 100 vuotta. Se oli alun perin Pirkkalan Haikan kartanon työväen asunto 1800-luvulta. Liisan oma syntymäkoti sijaitsee tien toisella puolella. Tie kulkee tontin keskeltä. Museorakennus siirrettiin nykyiselle paikalleen ja pystytettiin hirsi kerrallaan 1980-luvulla. Liisa Ilo sai rakennuksen lahjoituksena hyvää tarkoitukseen. Ison peruskorjauksen jälkeen saatiin museotoiminta vähitellen käyntiin.

Osa esineistä, kuten isän kaksirivinen haitari ja äidin ompelukone, on Liisan omasta kodista. Iso osa esineistä on tullut lahjoituksina tai hankittu huutokaupoista. Moni nostalginen tavara on pelastettu kaatopaikalta. Lelujen määrä on suuri ja niillä voi myös leikkiä. Lapsivieraita käykin paljon Mummolassa. Vanhat nallet ja nuket kiehtovat aikuisiakin. Tai vierailija voi vain istua kiikkustuoliin ja aistia sekä ihastella kaikessa rauhassa.

Mummolassa järjestetään myös vaihtuvia näyttelyitä. Nyt esillä on hauska ja monipuolinen kissa-aiheinen näyttely. Sekin on museoemännän näköinen.

Museo on avoinna kesällä keskiviikkoisin, mutta kannattaa ennen vierailua soittaa Liisalle ja sopia vierailusta.

MUSEOKOTI MUMMOLA

Osoite: Jokelantie 11, Pirkkala.

KARTTA

Lue lisää

Liisa Ilo 045 1352822

ETUSIVU

SISÄLLYSLUETTELO

LUE MYÖS: Kotimuseo Metsärinne on Vihmarin pariskunnan ällistyttävä aikaansaannos – aikaa ja vaivaa ei ole säästelty

LUE MYÖS: Reipin museon maalaismaisemassa voi nähdä perinteisiä kotieläimiäkin

Yhteistyössä

Suomi on täynnä toinen toistaan kiehtovampia tutustumiskohteita.
Salatut Museot on vieraillut lukemattomissa kotimaisissa museoissa, suurissa ja pienissä. Ja lisää kertyy. Monet ovat piilossa pölyisten teiden päässä, mutta osa löytyy ihan nurkan takaa. Tämän sivuston avulla niiden löytäminen on helpompaa.