Kotimuseo Metsärinne on Vihmarin pariskunnan ällistyttävä aikaansaannos – aikaa ja vaivaa ei ole säästelty

PIRKANMAA / PIRKKALA – Puskutraktorilla vaan matalaksi, mokomakin rötiskö! Isännän Reino Niemen ajatus vanhasta hirsirakennuksesta oli selvä. Onneksi tytär Sinikka ja hänen miehensä Pekka Vihmari tulivat toisiin ajatuksiin. He päättivät kunnostaa Sinikan isoäidin aikaisen rakennuksen. Nyt Vihmarit omistavat todellisen helmen.

Kotimuseo Metsärinne sijaitsee syrjässä, Pirkkalan Anian kylässä. Pihapiirin museorakennuksena toimii punainen hirsirakennus, jota kutsutaan nimellä Nygård, kansan kielellä Nyykooli, suomeksi Metsärinne.

Rakennuksen tarkkaa ikää ei tiedetä, mutta kirkonkirjojen mukaan rakennuksessa asui vuodesta 1848 Suomen Sodan ratsuväkeen kuuluneen Erik Ulrik Spoofin leski tyttärineen. Aviomiehen kuoltua muu perhe joutui muuttamaan tänne läheisestä Uotilan virkatalosta. Suku asutti Nyykoolia yli kolmekymmentä vuotta.

Spoofien jälkeen talon omisti torppari Juho Davidson vaimonsa Karoliinan kanssa. Jälkimmäisen tiedetään pitäneen täällä myös kyläkauppaa. Koska heillä ei ollut perillisiä, talo myytiin huutokaupassa vuonna 1938. Irtaimisto myytii erikseen.

Kiinteistön ostaja oli Sinikan isoäiti Elsa Niemi. Vuosien myötä Nyykooli ränsistyi. Sitä käytettiin varastona ja osin kanalana. Sinikka ja Pekka Vihmarin saadessaan hirsitalon itselleen oli edessä valtava urakka.

Hirret ovat jykeviä ja salin puulattiakin on tehty leveistä sekä painavista lankuista, niin sanotuista halkioista. Osa sisäkatosta oli romahtanut. Seiniä peittivät pinkopahvit. Kananlantaa oli kaikkialla. Nyt, pitkän työrupeaman jälkeen, voi vain ihmetellä pariskunnan aikaansaannosta. Nyykoli on idyllinen vanhanajan tunnelmaa huokuva kotimuseo. Irtaimisto on hankittu eripuolilta, mutta ilmapiiri on saatu aidon tuntuiseksi.

Rakennuksen toisessa päässä on sali ja pieni kamari, toisessa päässä on leivintupa helloineen. Jokainen huone on sisustettu entisaikoja kunnioittaen. Isot kakluunit viittaavat vauraaseen taloon.

Huumoriakaan ei ole unohdettu. Pikkukamarista on tehty Jallu-lehtineen ja Klubi-askineen poikamiehen nurkkaus. Naisvieraitakin näyttää käyneen. Huonetta koristaa alkuperäinen tapetti.

Niin sanottuun kylmäkamariin on koottu naapurimökissä asuneen suutarimestari Juho Heleniuksen työvälineitä, muistoja Sirkan isän ja mummon torikaupasta sekä äidin vanhoja kampaamokoneita.

Eikä tässä vielä kaikki.

Elsa Niemi aloitti makkarateon miehensä Vilhon kanssa 1920-luvulla. Vilhon kuoltua Elsa otti makkaravalmistuksen yksinään vastuulleen. Tampereella sijainneen tehtaan tuotteita myytiin Tammelantorilla. Elsan poika, eli Sinikan isä Reino, oli mukana auttamassa jo nuorena poikana. Reino kuljetti makkaroita tavarapyörällään myytäväksi torille. Samainen pyörä löytyy nyt Nyykolista.

Sota-aikana miespuoliset työntekijät joutuivat armeijaan ja Elsa kantoi taas vastuun yksinään. Hän ajoi sotavuosina häkäpönttöautollaan lihatuotteita myytäväksi. Keväällä 1944 avautui oma myyntipiste Tampereen kauppahalliin nimellä E.M.Niemi. Mustamakkaran ohella myytävänä oli muitakin makkaroita, kaalikääryleitä, sylttyä, rosollia, lanttuhautaa, verilättyjä ja maksalaatikkoa.

Vuonna 1938 Elsalle tuli mahdollisuus ostaa Pirkkalan Metsärinne ihan syntymäkotinsa naapurista. 1950-luvulla Metsärinne oli muuttunut perheen kesäasunnosta vakituiseksi asunnoksi. Samalla myös makkaran valmistus siirtyi kodin piharakennukseen. Hallikauppa kävi vilkkaana, joten poika Reino Niemi jatkoi äitinsä Elsan aloittamaa liiketoimintaa eläkkeelle jäämiseensä saakka vuoteen 1989 ja myi kauppahalllin liikkeen.

Vaikka makkaranvalmistus on Metsärinteen verstaalla päättynyt, tilat on kunnostettu. Mustamakkaramuseo on entisessä asussaan ja ties vaikka joskus vielä toiminnassakin.

Metsärinne on avoinna vierailijoille aina kun ollaan kotona, ja usein ollaan. Moni satunnainen ohikulkijakin poikkeaa, sillä tienvarsiopaste herättää kiinnostuksen. Yksi asia on ainakin varma. Jokainen hämmästyy näkemästään. Ihan parasta ovat tietysti museoisännän kertomat mielenkiintoiset tarinat.

Vihmarin pariskunnan urakka on ollut todella suuri. Historialliset rakennukset on entisöity pieteetillä. Lopputulos on niin laadukas ja monipuolinen, että moni ammattimuseo olisi kateellinen pariskunnan aikaansaannoksesta. Täältä vahva suositus!

KOTIMUSEO METSÄRINNE

Osoite: Anian rantatie 1138, Pirkkala.

KARTTA

Lue lisää

Pekka Vihmari 045 2330998  Sinikka Vihmari 044 5747001

ETUSIVU

SISÄLLYSLUETTELO

LUE MYÖS: Museokoti Mummola, Liisan oma ihmemaa, saa hymyn huulille

LUE MYÖS: Reipin museon maalaismaisemassa voi nähdä perinteisiä kotieläimiäkin

Yhteistyössä

Suomi on täynnä toinen toistaan kiehtovampia tutustumiskohteita.
Salatut Museot on vieraillut lukemattomissa kotimaisissa museoissa, suurissa ja pienissä. Ja lisää kertyy. Monet ovat piilossa pölyisten teiden päässä, mutta osa löytyy ihan nurkan takaa. Tämän sivuston avulla niiden löytäminen on helpompaa.