Parkanon Seudun Automuseo – liikenteellinen solmukohta

PIRKANMAA / PARKANO – Ei ole pelkkä sattuma, että Parkanoon on perustettu automuseo. Parkano on aina ollut liikenteellinen solmukohta. Paikkakunta tunnetaan ajoneuvoteollisuudestaan ja monista autokaupoista sekä autojen varaosia myyvistä liikkeistään. Paikkakunnan ajoneuvoharrastajien toiminta on ollut poikkeuksellisen aktiivista.

Parkanon Seudun Mobilistit ylläpitävät omaa automuseota. Museoidea syntyi jo 1980-luvun lopulla. Kaupungin päättäjätkin visioivat Parkanon seudulle uuden museon perustamista. Asiat etenivät ja toiminnan tukemiseksi perustettiin uusi yhdistys, Parkanon Seudun Mobilistit. 1990-luvun lamavuosina ajatus automuseosta hautautui. Sen sijaan autoharrastajien toiminta pysyi vireänä.

2000-luvulla museoidea nostettiin uudestaan esiin. Pojat halusivat toteuttaa isiltä kesken jääneen hankkeen loppuun. Nykyiset museotilat löytyivät vanhasta ovien ja ikkunoiden karmitehtaasta, joka oli jäänyt rautakaupan varastoksi. Paikka on hyvä, sijaitseehan museon historiallisen Talvitien varressa. Nykyinen Kolmostiekin kulkee museon läheltä.

Punainen puurakennus valkoisine ikkunapuitteineen antaa automuseolle oivat puitteet. Sisätilan puuverhous pehmentää tunnelmaa. Alkuperäinen ajan patina on haluttu säilyttää. Kromikiiltoiset autoveteraanit pääsevät oikeuksiinsa. Sisätiloissa on esillä kymmeniä autoja, joista suurin osa on yhdistyksen jäsenien kunnostamia. Osa on vierailevia ”tähtiä”.

Museon eräs erikoisuus on Parkanon kunnan ensimmäinen Chervolet-merkkinen paloauto, joka palveli vielä 1980-luvulla vara-autona. Toinen erikoisuus on paikallisen Mekes Oy:n valmistama keräilyharvinaisuus. Mekes valmisti 1960-luvulla kymmenen kappaletta Puolustusvoimille tarkoitetun ajoneuvon hevosia korvaamaan. Lopputulos oli surkea ja ajoneuvot romutettiin. Yksi jäi jäljelle. Se on nyt Parkanon automuseossa.

(Museo on suljettu)

PARKANON SEUDUN AUTOMUSEO

Osoite: Käenmäentie 6, Parkano.

KARTTA

Lue lisää

ETUSIVU

SISÄLLYSLUETTELO

LUE MYÖS: Parkanon kotiseutumuseo ja paikallinen paroni Gustaf Wrede af Elimä

LUE MYÖS: Militariamuseo Karhumäki on syntynyt Vesa Frimanin intohimoisen keräilyn tuloksena

LUE MYÖS: Parkanon Metsämuseo – ”Hyvää iltaa metsien miehet”

Yhteistyössä

Suomi on täynnä toinen toistaan kiehtovampia tutustumiskohteita.
Salatut Museot on vieraillut lukemattomissa kotimaisissa museoissa, suurissa ja pienissä. Ja lisää kertyy. Monet ovat piilossa pölyisten teiden päässä, mutta osa löytyy ihan nurkan takaa. Tämän sivuston avulla niiden löytäminen on helpompaa.