Parkanon Metsämuseo – ”Hyvää iltaa metsien miehet”

PIRKANMAA / PARKANO – Se sytyttää valkean, jota paleltaa. Kämpässä jokaisen on istuttava oman makuupaikan kohdalla. Piereminen on sallittu…

Metsäkämpän seinälle ripustettu ohjesääntö kertoo, mitä asioita metsurin tuli huomioida. Se olikin tarpeen, sillä yhteen kämppään majoittui parhaimmillaan 25 tukkijätkää. Parkanon Metsämuseo alkaa ajasta, jolloin moottorisahat olivat vasta tuloillaan ja hevonen oli metsurin tärkeä työtoveri.

Parkanon Metsämuseo sijaitsee metsän keskellä. Juuri niin kuin pitääkin. Metsäinen ja järven ympäröimä maasto on oikea sijoituspaikka museolle, joka kertoo metsätöiden historiasta 1800-luvulta 1960-luvun alkuun. Metsämuseo käsittää näyttelyhallin ja savottakämpän sekä sen ympärille rakennetut hevostallin ja saunan.

Maastossa on nähtävänä käytöstä poistettuja metsätyökoneita. Museolla on myös Polkuja metsään -näyttely, joka valaisee metsien merkityksestä suomalaisille ja metsäluonnon muutoksia.

Kun metsätyöporukka saapui työmaalle korpeen, oli ensimmäisenä tehtävänä rakentaa asunto hirrestä. Miesten ruokahuollosta vastasi emäntä, jonka valtakuntaa oli keittiö ja oma huone. Työnjohtajalle rakennettiin huone rakennuksen päätyyn. Tärkeä oli myös kaminalämmitteinen tila, jossa voitiin kuivatella vaatteet seuraavaa työpäivää varten.

Ensimmäinen metsurien asumista säätelevä laki tuli voimaan vuonna 1928. Se velvoitti metsäyhtiöiden hankkimaan tarpeelliset asumukset ja eläinsuojat. Myöhemmin laissa määriteltiin tarkemmin metsäkämpän varustus. Esimerkiksi jokaiselle miehellä piti olla oma kaappi ja ikkunoiden tuli olla kaksinkertaiset.

Museon erillisessä esittelyhallissa kerrotaan, miten kehitys on metsäteollisuudessa edennyt ”pokasaha ja kirves” -ajoista koneellistumiseen. Nähtävänä on muun muassa ensimmäisiä useita kiloja painavia moottorisahoja.

Museo on maksuton.

METSÄMUSEO

Osoite: Rännärinmuseotie, Parkano.

KARTTA

Lue lisää

ETUSIVU

SISÄLLYSLUETTELO

LUE MYÖS: Parkanon kotiseutumuseo ja paikallinen paroni Gustaf Wrede af Elimä

LUE MYÖS: Militariamuseo Karhumäki on syntynyt Vesa Frimanin intohimoisen keräilyn tuloksena

LUE MYÖS: Parkanon Seudun Automuseo – liikenteellinen solmukohta

Yhteistyössä

Suomi on täynnä toinen toistaan kiehtovampia tutustumiskohteita.
Salatut Museot on vieraillut lukemattomissa kotimaisissa museoissa, suurissa ja pienissä. Ja lisää kertyy. Monet ovat piilossa pölyisten teiden päässä, mutta osa löytyy ihan nurkan takaa. Tämän sivuston avulla niiden löytäminen on helpompaa.