Militariamuseo Karhumäki on syntynyt Vesa Frimanin intohimoisen keräilyn tuloksena

PIRKANMAA / PARKANO – Intohimo. Intohimo. Ja vielä kerran intohimo. Ei jää epäselväksi, minkälaista omistautumista on vaadittu, että Militariamuseo Karhumäki on saatu aikaiseksi. Vesa Frimanin sotahistoriaan keskittyvän museon avajaisia vietettiin vuonna 2021 – lähes samanaikaisesti, kun museoisäntä siirtyi normaalitöistä eläkepäiville.

Kahden vuoden rakentamisen ja yli kymmenen vuoden keräämisen jälkeen museo on vihdoin valmis, todetaan museon omilla sivuilla.

Parkanosta löytyi rakentamaton tontti. Friman teki kaupat kaupungin kanssa. Kun sotahistoriaan liittyvää kalustoa ja esineistöäkin oli jo vuosien mittaan kertynyt, oli aika perustaa niille oma museo. Samalla museotontille nousi Frimanin pariskunnalle oma talokin.

Friman toimi koko työuransa ajan itsenäisenä koneurakoitsijana. Asuessaan aikaisemmin Riihimäellä Friman piti talonsa portin pielessä yhtä panssarivaunua ohikulkijoiden ihmeteltävänä. Kun sen viereen myöhemmin ilmestyi vielä venäläinen hävittäjäkin Mig-21, moni jäi paikalle uteliaisuuttaan katsomaan. Kun venäläiskone aikoinaan siirrettiin Riihimäeltä Parkanoon, monet medianedustajatkin ilmestyivät paikalle. Nyt molemmat sekä panssarivaunu ja Mig-21 ovat osa Militariamuseon pihalla olevaa kalustoa.

Vesan kiinnostus suomalaiseen sotahistoriaan syntyi jo 1970-luvun alkuvuosina, kun työmailla kaivuutöiden yhteydessä sai kuunnella sodan käyneiden isäntien tarinoita. Lisää sotahistoriaa tarttui alan kirjallisuudesta. Eräässä vaiheessa puolustusvoimatkin oli Frimanin töiden tilaajana.

Militariamuseo Karhumäki ei ole pelkästään isännän oma harrastus, myös puoliso on innolla mukana. Vaimo hallinnoi entisaikojen nostalgista kyläkauppaa. Myös perheen lapset ovat olleet isona apuna museo-osastoja rakentaessa. Eli museotoiminnan jatkajiakin löytyy omasta takaa.

Militariamuseon toteuttamisessa rima on asetettu korkealle. Yksityiskohtia on suunniteltu harkiten. Kaikesta näkee, että museoisännän taloudellinen panostuskin on ollut iso. Niinpä lopputulos on hyvin näyttävä ja monipuolinen. Jokainen museossa vieraileva kulkee paikasta toiseen epäuskoisena päätään pyöritellen.

Museon eräs hieno erikoisuus on täydellinen tulitikkurasiakokoelma. Askin kanteen on ikuistettu Mannerheimin-ristin saaneen ritarin kuva.

Vaikka erilaista sotatavaraa on kertynyt paljon, yksi esine on ylivoimaisesti kaikkein arvokkain. Friman omistaa presidentti Pehr Evind Svinhufvudin henkilökohtaisen käsiaseen, Lahti-sotilaspistoolin.

Ohessa olevista valokuvista saa jo käsityksen, millaisesta erikoisesta paikasta onkaan kyse. Aikaa vierailuun kannattaa varata riittävästi!

MILITARIAMUSEO KARHUMÄKI

Osoite: Tuomenhaara 10, Parkano.

KARTTA

Lue lisää

ETUSIVU

SISÄLLYSLUETTELO

LUE MYÖS: Parkanon kotiseutumuseo ja paikallinen paroni Gustaf Wrede af Elimä

LUE MYÖS: Parkanon Metsämuseo – ”Hyvää iltaa metsien miehet”

LUE MYÖS: Parkanon Seudun Automuseo – liikenteellinen solmukohta

Yhteistyössä

Suomi on täynnä toinen toistaan kiehtovampia tutustumiskohteita.
Salatut Museot on vieraillut lukemattomissa kotimaisissa museoissa, suurissa ja pienissä. Ja lisää kertyy. Monet ovat piilossa pölyisten teiden päässä, mutta osa löytyy ihan nurkan takaa. Tämän sivuston avulla niiden löytäminen on helpompaa.