Reipin museon maalaismaisemassa voi nähdä perinteisiä kotieläimiäkin

PIRKANMA / PIRKKALA – Lapset pääsevät täällä leikkimään vanhan ajan koulua. Reipin museon Sikojärven aitan yläkertaan on rakennettu aito kiertokoulu puupenkkeineen. Kokoon taitettavat penkit löydettiin vanhan Anian kylän kansakoulun vintiltä. Kokoelmiin kuuluu myös laaja kouluesineistö, muun muassa pahvisia opetustauluja, joita Pirkkala-Seura aikoinaan keräsi talteen.

Reipin museo sijaitsee muutaman kilometrin päässä Pirkkalan keskustassa idyllisessä maalaismaisemassa. Reipin tilan viimeiset asukkaat olivat Nääpän veljekset, joilta Pirkkalan kunta osti alueen virkistyskäyttöön 1960-luvun lopulla.

Reipin päärakennus on vuokrattu yksityiselle, jotka kahvilatoiminnan ohella hoitavat perinteisiä kotieläimiä. Täällä voi nähdä hevosia, lehmiä, lampaita ja kanoja. Maatilan pihapiiri sekä sen ympärillä olevat hevoslaitumet ja lammashaat liittyvät museoalueeseen.

Reipin pihapiirin rakennuksista yksi aitta on alkuperäisellä paikallaan. Muut rakennukset on tuotu muualta Pirkkalasta. Alueella on kolme aittaa, kaksi latoa, paja ja vaja. Yksi rakennuksista on varattu isoimmille maatalon ajokaluille. Se on täynnä äkeitä, auroja, niittokoneita, puimakoneita jne. Kokoelmiin on säilytetty piikkipyöräinen Fordson ja pikku-Valmet.

Sikojärven aitta on museon vanhin rakennus, tiettävästi 1700-luvulta. Aitta on sijainnut Sikojärven tilan pihapiirissä lähellä lentokenttää. Sen ensimmäisessä kerroksessa on esillä 1800-luvun lopun ja 1900-luvun alun esineistöä. Nähtävänä on alueen perinteisiin ammatteihin, kuten kalastukseen, metsästykseen ja maatalouteen, liittyvää esineistöä.

Sepän pajassa on maalattia paloturvallisuuden vuoksi. Lattianraot takasivat hyvän vedon niin, että tuli paloi hyvin ja piippu veti. Täällä voi katsella alkuperäisiä sepän työvälineitä ja taontatuotteita. Ennen käytettiin nahkapalkeita. Rauta kuumennettiin ahjossa punaiseksi, jotta sitä voitiin takoa. Ahjoon saatiin lisää ilmaa palkeita polkemalla. Kun rauta oli tarpeeksi sula, se nostettiin pihdeillä alasimelle taottavaksi. Lopuksi esine pudotettiin kylmään veteen, jolloin se karkastui kovaksi.

Pajassa valmistuivat naulat, saranat ja hevosenkengät. Jokaisessa kylässä oli yhteinen paja, mutta isoimmissa taloissa tarvittiin oma seppä

Kyöstin vanhassa vilja- ja ruoka-aitassa esitellään vanhoja käsityöammatteja. Esillä on kirvesmiehen, pyykkärin ja puusepän työvälineitä.

REIPIN MUSEO

Osoite: Museotie 9, Pirkkala.

KARTTA

Lue lisää

ETUSIVU

SISÄLLYSLUETTELO

LUE MYÖS: Kotimuseo Metsärinne on Vihmarin pariskunnan ällistyttävä aikaansaannos – aikaa ja vaivaa ei ole säästelty

LUE MYÖS: Museokoti Mummola, Liisan oma ihmemaa, saa hymyn huulille

Yhteistyössä

Suomi on täynnä toinen toistaan kiehtovampia tutustumiskohteita.
Salatut Museot on vieraillut lukemattomissa kotimaisissa museoissa, suurissa ja pienissä. Ja lisää kertyy. Monet ovat piilossa pölyisten teiden päässä, mutta osa löytyy ihan nurkan takaa. Tämän sivuston avulla niiden löytäminen on helpompaa.