Naantalin museo sijaitsee tunnelmallisessa ympäristössä

VARSINAIS-SUOMI / NAANTALI – Kävelykierros Naantalin vanhassakaupungissa täydentyy vierailemalla paikallisessa museossa. Kun kävelee rannan suunnasta Mannerheiminkatua pienen tovin, saapuu museoalueelle. Kadun varren historialliset puutalorakennukset ovat toinen toistaan kauniimpia. Naantalin museon tunnistaa Museo-kyltistä.

Museo toimii kahdessa vierekkäisessä kiinteistössä Itsenäisyyden puiston reunassa. Yhtenäinen museoalue kauniine pihapiireineen siirtää kulkijan entisaikojen tunnelmaan. Jo pelkkä kävely kauniina kesäpäivä museoalueen pihoilla ja puutarhassa on elämys.

Naantalin museon historia ulottuu 1900-luvun alkuvuosille. Kaupungin historiasta kiinnostuneet naantalilaiset halusivat säilyttää vanhaa esineistöä jälkipolville. Myöhemmin paikallinen museoyhdistys lahjoitti museon kokoelmineen Naantalin kaupungille.

Humppin kiinteistö Mannerheiminkadun varrella on museo päärakennus. Sen suojissa on museokauppa Säsonki, arkeologinen näyttely Naantalin varhaisimmista vaiheista ja taitavasti tehty pienoismalli luostarin elämästä.

Humpin naapurissa sijaitsevaan Hiilolan talon umpipihalle pääsee kadulle avautuvasta porttikäytävästä. Pihapiirin vanhan tammen luota voi suunnistaa puutarhan perällä sijaitsevaan Sau-Kallion käsityöläiskotiin. Puutarhassa on myös Viluluodon lähteen kaivopaviljongin kopio.

Naantalin museon eräs mielenkiintoisimmista kohteista on porvariskoti Hiilola, jossa eletään 1800-luvun tunnelmissa. Erikoinen L:n muotoinen pohjakaava on peräisin 1700-luvulta. Hiilola on sisustettu varakkaan kauppias Oskar Marjasen 1800-luvun kodiksi.

Moniosaaja, tehtailija, laivanvarustaja ja kauppias Marjanen on ollut eräs merkittävimmistä naantalilaisista. Museo on saanut perikunnalta runsaasti esineistöä lahjoituksina. Erääseen Hiilolan huoneeseen on sijoitettu vanhan ajan puoti. Alkuperäinen myyntitiski on Oskar Marjasen kaupasta.

NAANTALIN MUSEO

Osoite: Mannerheiminkatu 21, Naantali.

KARTTA

Lue lisää

Lue lisää

ETUSIVU

SISÄLLYSLUETTELO

LUE MYÖS: Casa Haartman oli pitkään kätkössä ollut helmi

LUE MYÖS: Naantalin vanhakaupungin kapeat kujat täyttyvät kesäisin matkailijoista

Yhteistyössä

Suomi on täynnä toinen toistaan kiehtovampia tutustumiskohteita.
Salatut Museot on vieraillut lukemattomissa kotimaisissa museoissa, suurissa ja pienissä. Ja lisää kertyy. Monet ovat piilossa pölyisten teiden päässä, mutta osa löytyy ihan nurkan takaa. Tämän sivuston avulla niiden löytäminen on helpompaa.