VARSINAIS-SUOMI / NAANTALI – Ei ihme, että idyllinen Naantali on valittu useasti elokuvien filmauspaikaksi. Hyvin vanhanajan ilmeensä säilyttäneen merenrantakaupungin kulissit ovat aidot. Kesällä unikekokaupunki herää talviunestaan ja sen. Kiitos Muumimaailman, lapsiperheet ovat yleisin näky Naantalin katukuvassa.
Naantali on Suomen vanhimpia kaupunkeja. Kaikki sai alkunsa birgittalaisluostarin perustamisesta vuonna 1443. Luostarille annettiin nimi Vallis Gratiae, Armon laakso. Kirjaimet VG on yhä ikuistettu Naantalin vaakunaan. Luostarille myönnetty kaupankäyntioikeudet mahdollistivat asutuksen laajentumisen. Naantalista tuli myös merkittävä pyhiinvaelluskohde. Birgittalaisluostarin kohtaloksi koitui uskonpuhdistus. Luostari lakkautettiin 1500-luvulla.
Naantali lähti uuteen nousuun, kun 1700-luvulla oivallettiin Viluluodon lähteen terveydelliset vaikutukset. Kylpylätoiminta vilkastui 1800-luvulla. Vuonna 1868 valmistui yhä toiminnassa oleva ravintola Kaivohuone. Vähitellen ihmeitä tekevän terveysveden juonnin ja savihoitojen suosio hiipui. Toiminta elpyi vasta, kun Naantalin uusi kylpylä avattiin 1980-luvulla.
Vanhakaupunki on esimerkki suomalaisesta puukaupunkirakentamisesta. Keskiaikainen sokkeloinen asemakaava on säilynyt lähes muuttumattomana. Rakennuskanta on peräisin 1700- ja 1800-luvuilta. Lisää ilmettä tuovat koristeelliset kuistit, ulokkeet ja näköalatornit. 1970-luvun rakennusbuumin aikanakin rakennukset ja katunäkymät haluttiin säilyttää. Se oli harvinaista sen ajan Suomessa.
Matkailijoita kiinnostavat myös kesäkuussa järjestettävät Naantalin Musiikkijuhlat ja heinäkuussa vietettävä Unikeonpäivä. Vanhassakaupungissa pysäköintipaikkoja on rajallinen määrä. Pysäköintiä valvotaan tehostetusti. Kuparivuoren pysäköintialueella pysäköinti on maksutonta.
TURISTITOIMISTO
Osoite: Kaivotori 2, Naantali.
LUE MYÖS: Casa Haartman oli pitkään kätkössä ollut helmi
LUE MYÖS: Naantalin museo sijaitsee tunnelmallisessa ympäristössä