Naantalin vanhakaupungin kapeat kujat täyttyvät kesäisin matkailijoista

VARSINAIS-SUOMI / NAANTALI – Idyllinen Naantali on valittu useasti elokuvien filmauspaikaksi. Hyvin vanhanajan ilmeensä säilyttäneen merenrantakaupungin kulissit ovat aidot. Kesällä unikekokaupunki herää talviunestaan. Kiitos Muumimaailman, lapsiperheet ovat yleisin näky Naantalin katukuvassa.

Naantali on Suomen vanhimpia kaupunkeja. Kaikki sai alkunsa birgittalaisluostarin perustamisesta 1400-luvulla. Luostarille annettiin nimi Vallis Gratiae, Armon laakso. Kirjaimet VG on ikuistettu Naantalin vaakunaan.

Luostarille myönnetty kaupankäyntioikeudet mahdollistivat asutuksen laajentumisen. Naantalista tuli myös merkittävä pyhiinvaelluskohde. Birgittalaisluostarin kohtaloksi koitui uskonpuhdistus. Luostari lakkautettiin 1500-luvulla.

Naantali lähti uuteen nousuun, kun 1700-luvulla oivallettiin Viluluodon lähteen terveydelliset vaikutukset. Kylpylätoiminta vilkastui 1800-luvulla. Vuonna 1868 valmistui yhä toiminnassa oleva ravintola Kaivohuone. Vähitellen ihmeitä tekevän terveysveden nauttimisen ja savihoitojen suosio hiipui. Toiminta elpyi vasta, kun Naantalin uusi kylpylä avattiin 1980-luvulla.

Rauman vanhakaupunki ylsi Unescon maailmanperintölistalle. Yhtä hyvin se voisi olla Naantali, ainakin naantalilaisten itsensä mielestä. Väitteelle löytyy myös vahvasti katetta.

Naantalin vanhakaupunki on hyvä esimerkki suomalaisesta puukaupunkirakentamisesta. Keskiaikainen sokkeloinen asemakaava on säilynyt lähes muuttumattomana.

Rakennuskanta on peräisin 1700- ja 1800 -luvuilta. Lisää ilmettä tuovat koristeelliset kuistit, ulokkeet ja näköalatornit. Kaupungista löytyy yhä keskiajalta peräisin olevia holvattuja kellareitakin. Päärakennukset on sijoitettu kadunvarteen. Portista pääsee sisäpihalle ja talousrakennukset on sijoitettu pienien tonttien sivuille.

1970-luvun rakennusbuumin aikana talot ja katunäkymät haluttiin säilyttää. Se oli harvinaista sen ajan Suomessa.

Kiireinen matkailija tyytyy kävelemään Naantalin vanhaa pääväylää Mannerheiminkatua pitkin. Muutaman sata metriä pitkä kadunpätkä on varattu jalankulkijoille. Kadun varren vanhoissa puutaloissa asutaan, joten tonteille ajo on sallittu.

Mannerheiminkatu on nykyään Naantalin suosituin ostoskatu useine liikkeineen, taidegallerioineen ja ravintoloineen. Vanhanajan valaisimilla valaistu katu johtaa suoraan venesatamaan.

1600-luvulta peräisin olevan pääkadun nykyinen nimi Mannerheiminkatu otettiin käyttöön vuonna 1942, kun marsalkka Carl Gustaf Emil Mannerheim täytti 75 vuotta. Sitä ennen kadun nimi oli Aleksanterinkatu. Nimi otettiin käyttöön Venäjän keisari Aleksanteri III:n vieraillessa puolisonsa kanssa Naantalissa vuonna 1885. Mannerheiminkatu oli alun perin nimeltään Isokatu.

Pääkadun varrella sijaitsee rakennuksia, jotka liittyvät Naantalin kaupungin historiaan oleellisesti. Arkkitehti Hugo Neumanin suunnittelema rakennus oli käytössä ensin raatihuoneena ja vuodesta 1964 Naantalin kaupungintalona. Sen ulkorakennus toimi aikoinaan putkana. Myöhemmin raatihuoneessa on ollut kaupunginhallituksen kokoustilat ja kaupunginjohtajan asunto sekä lasten päiväkoti.

Mannerheiminkadun varrella sijaitsee myös 1800-luvun Humpin talo, jossa sijaitsee nykyään Naantalin museo. Sitä ennen rakennus toimi sairaalana, kouluna ja kirjastona.

Naantalin vanhankaupungin historiallisesti eräs arvokkaimmista rakennuksista on venesatamassa sijaitseva Merisali. Arkkitehti Waldemar Aspelinin suunnittelema rakennus toimii nykyään ravintolana. 1800-luvun lopulla valmistunut Merisali oli kylpylävieraiden suosittu kokoontumispaikka.

Rannan tuntumassa sijaitseva Kaivohuone on toinen, joka on kylpylälle kuulunut rakennus. Myös idylliset puiden reunustavat puistokäytävät muistuttavat kylpyläajasta.

Matkailijoita kiinnostavat myös toukokuussa järjestettävät Venemessut, kesäkuussa Naantalin Musiikkijuhlat ja heinäkuussa vietettävä Unikeonpäivä. Vanhassakaupungissa pysäköintipaikkoja on rajallinen määrä. Pysäköintiä valvotaan tehostetusti. Kuparivuoren pysäköintialueella pysäköinti on maksutonta.

TURISTITOIMISTO

Osoite: Kaivotori 2, Naantali.

KARTTA

Lue lisää

ETUSIVU

SISÄLLYSLUETTELO

LUE MYÖS: Casa Haartman oli pitkään kätkössä ollut helmi

LUE LISÄÄ: Kultaranta kutsuu jälleen vierailulle – presidentin kesäasunnon puutarhaan voi tutustua ihan kuka vain

LUE MYÖS: Naantalin museo sijaitsee tunnelmallisessa ympäristössä

LUE MYÖS: Naantalin kirkko on eräs Suomen vanhimmista – siitä on tullut kaupungin symboli

Yhteistyössä

Suomi on täynnä toinen toistaan kiehtovampia tutustumiskohteita.
Salatut Museot on vieraillut lukemattomissa kotimaisissa museoissa, suurissa ja pienissä. Ja lisää kertyy. Monet ovat piilossa pölyisten teiden päässä, mutta osa löytyy ihan nurkan takaa. Tämän sivuston avulla niiden löytäminen on helpompaa.