Fagerlundin traktorimuseo – veljekset ovat entisöineet viimeisen päälle yli kolmekymmentä traktoria

VARSINAIS-SUOMI / NAUVO – Aja Nauvo keskustasta kohti Korppoon saarta. Ennen lossimatkaa käänny Norrstrandsvägenille. Lyhyen ajomatkan päässä näkyy kasvihuoneet ja kyltti Traktor museum. Perillä odottaa nostalgiaa pursuava Fagerlundin traktorimuseo.

Veljekset ovat entisöineet viimeisen päälle yli kolmekymmentä traktoria. Esillä on myös vanhoja maatalouskoneita ja muita entisaikojen esineitä. Monet muistot ovat peräisin Fagerlundien suvun kotitalosta.

Intohimoinen harrastus sai alkunsa pari vuosikymmentä sitten. Eräs vanha traktori oli Turun puolessa myytävänä. Hinnasta sovittiin ja traktoriromu tuotiin kunnostettavaksi Nauvoon. Lopputuloksena oli hienosti entisöity punaiseksi maalattu kotimainen Valmet 20. Sen jälkeen kokoelman alkoi karttua. Osa on kotoisin saaristosta, mutta enin osa mantereelta. Traktoreita varten rakennettua hallia piti laajentaa, mutta nyt sekin on jo täynnä.

Jokainen Fagerlundien kunnostama traktori on starttikunnossa. Hallin seinällä olevista valokuvista voi nähdä millaisessa kunnossa traktorit olivat ennen entisöintiä. Muutos on täydellinen. Se on edellyttänyt ajopelin purkamista osiin, puhdistamista, maalaamista ja uudelleen kokoamista. Yhden traktorin entisöimiseen menee useampi kuukausi. Koko kunnostustyö tehdään kotiverstaassa.

Fagerlundin kokoelma värikkäine traktoreineen on ilo silmälle. Tilat ovat erittäin siistit ja esillepanoon on panostettu. Jokaisesta traktorista on tarkat tekniset tiedot valmistusvuosineen. Vanhin traktori on vuodelta 1938. Kotimaisten traktoreiden lisäksi on venäläisiä, ruotsalaisia, englantilaisia, amerikkalaisia ja saksalaisia. Onpa Fagerlundien kokoelmissa itävaltalainenkin traktori.

FAGERLUNDIN TRAKTORIMUSEO

Osoite: Norrstrandsvägen 1092, Nauvo (Parainen).

KARTTA

Lue lisää

Lue lisää

ETUSIVU

SISÄLLYSLUETTELO

LUE MYÖS: Nauvon Finbyn jatulintarhan arvoitus on ratkaisematta

LUE MYÖS: Nauvon Merenkulkutalo kunnioittaa laivamallirakentaja Åke Sandvallin elämäntyötä

LUE MYÖS: Saariston Rengastie on kesämatkailijoiden suosiossa

LUE MYÖS: Seili – saari, josta ei ollut aikoinaan paluuta

Yhteistyössä

Suomi on täynnä toinen toistaan kiehtovampia tutustumiskohteita.
Salatut Museot on vieraillut lukemattomissa kotimaisissa museoissa, suurissa ja pienissä. Ja lisää kertyy. Monet ovat piilossa pölyisten teiden päässä, mutta osa löytyy ihan nurkan takaa. Tämän sivuston avulla niiden löytäminen on helpompaa.