Saariston Rengastie on kesämatkailijoiden suosiossa

VARSINAIS-SUOMI / NAUVO – Saariston Rengastie tarjoaa mahdollisuuden tutustua Turun saaristoon, vaikka ei omistaisi venettä. Matka taittuu kauniissa saaristolaismaisemissa autolla, moottoripyörällä tai jopa fillarilla. Etukäteissuunnittelu on välttämätön. Muuten saattaa jumiutua lauttajonoihin. Pahimmassa tapauksessa voi joutua yllättäen etsimään yösijaa.

Saariston Rengastie mahdollistaa ajamisen saariston läpi ympyrää, vasta- tai myötäpäivään. Useimmilla on lähtöpaikkana Turku. Toiset kiertävät reitin Paraisten ja Nauvon kautta Houtskariin, toiset Kustavin kautta Iniöön. Matkaa kertyy yhteensä 250 kilometriä, joten käytännössä reitin voi ajaa läpi yhden päivän aikana. Kannattaa kuitenkin kiirehtiä hitaammin, sillä maisemat ovat ajoittain kauniit ja nähtävää on paljon.

Reitin varrelle osuu peräti kahdeksan merimatkaa. Lyhyet etapit siirrytään losseilla, pidemmät ylitykset maantielautoilla ja yhteysaluksella. Lisäksi matkailija ylittää kahdeksan korkeaa siltaa. Matkaan kannattaa lähteä täydellä tankilla, sillä polttoaineen hinta on saaristossa kalliimpi. Käteistä pitää ottaa mukaan.

Lossit liikkuvat kapeiden salmien yli päiväsaikaan tiheään tahtiin. Ruuhkahuippuina eli kesäviikonloppuisin lossijonot saattavat venähtää pitkiksi. Korppoosta Houtskariin lauttoja liikennöi harvemmin. Houtskarista Iniöön liikennöivän aluksen ja Iniöstä Kustaviin liikennöivän aikataulut kannattaa selvittää etukäteen.

Viimeistään matkan aikana on viisasta poiketa matkailutoimistoihin ja neuvontapisteisiin. Niistä saa esitteitä ja tietoa tapahtumista sekä lauttojen aikatauluista. Yöpaikat tulisi kuitenkin varata jo ennen matkaa. Jos matkustaa sesonkiaikana, pitää varaus tehdä hyvissä ajoin.

Pikku Rengastie tarjoaa hyvän vaihtoehdon, jos aika ei riitä koko Rengastien kiertämiseen. Reitti oikaisee Nauvosta Seilin kautta Rymättylän eteläkärkeen, Hankaan. Matkan varrelle osuu yksi lossi- ja maantielauttamatka sekä yhteysalusmatka Rymättylän ja Nauvon välillä.

SAARISTON RENGASTIE

Lue lisää

Lue lisää

ETUSIVU

SISÄLLYSLUETTELO

LUE MYÖS: Fagerlundin traktorimuseo – veljekset ovat entisöineet viimeisen päälle yli kolmekymmentä traktoria

LUE MYÖS: Nauvon Finbyn jatulintarhan arvoitus on ratkaisematta

LUE MYÖS: Nauvon Merenkulkutalo kunnioittaa laivamallirakentaja Åke Sandvallin elämäntyötä

LUE MYÖS: Seili – saari, josta ei ollut aikoinaan paluuta

Yhteistyössä

Suomi on täynnä toinen toistaan kiehtovampia tutustumiskohteita.
Salatut Museot on vieraillut lukemattomissa kotimaisissa museoissa, suurissa ja pienissä. Ja lisää kertyy. Monet ovat piilossa pölyisten teiden päässä, mutta osa löytyy ihan nurkan takaa. Tämän sivuston avulla niiden löytäminen on helpompaa.