Nakkilan kotiseutumuseon tunnus, portin kupeessa seisova mamsellimylly, näkyy kauas

SATAKUNTA / NAKKILA – Nakkilan kotiseutumuseo on oiva näyte, mitä aktiivinen kotiseututyö saa aikaiseksi. Nakkila-seuran talkootyöllä rakennettu kotiseutumuseo on poikkeuksellisen hyvin hoidettu. Kaikesta näkee, miten nakkilalaiset ovat halunneet pelastaa paikallisista rakennushistoriaa. Seura haluaa kertoa tuleville sukupolville, miten Nakkilassa on aikoinaan eletty ja peltoja raivattu puutteellisin työvälinein.

Kotiseutumuseon päärakennus, Pakkalan puustelli, on hyvä esimerkki talkootyöstä. Rakennus nimittäin siirrettiin kokonaisena nykyiselle paikalleen. Siirtoa varten rakennus nostettiin ensin ilmaan, alle asennettiin reki ja vedettiin talvella konevoimalla pari sataa metriä alkuperäiseltä paikaltaan.

Pakkalan puustelli oli alun perin rakennettu 1700-luvulla Ruotsin vallan aikana Ala-Satakunnan komppanian rumpalin sotilasvirkataloksi. Pakkalan omistajat ovat vaihtuneet historiansa aikana useampaan kertaan. Viimeinen omistaja Toivo Pakkala lahjoitti puustellin Nakkila-seuralle vuonna 1970.

Puustelli on sisustettu nakkilaisten lahjoittamilla vanhoilla esineillä ja huonekaluilla.  Nähtävänä on tietysti aito nakkilainen keinutuoli. Huonekaluissakin muotivirtauksia tulee ja menee, mutta nakkilalaisen käsityöperinteen mukaan tehty keinutuoli on säilynyt.

Museoalueen tunnus, portin kupeessa seisova mamsellimylly, näkyy kauas. Mylly on käyttökuntoinen.  Piha-alueen näyttelysuuleissa voi nähdä maanviljelyksen kehittymisen puuauroista ja tappureista traktoreihin sekä puimureihin. Museosta löytyy muun muassa suutarin ja räätälin käsityöverstaat. Kun Nakkilassa ollaan, niin myös nahkiaisen pyyntiin on varattu oma osasto.

Museon ylpeys on höyrykäyttöinen onkapannu, jonka voi nähdä toiminnassa elokuisen Tappuri-tapahtuman aikana. Silloin järjestetään perinteisiä työnäytöksiä. Suosittu Tappuri-tapahtuma on myös Satakunnan Mobilistien vuosittainen päätapahtuma.

KOTISEUTUMUSEO

Osoite: Kuntopolku 1, Nakkila.

KARTTA

Lue lisää

ETUSIVU

SISÄLLYSLUETTELO

LUE MYÖS: Juustomeijerimuseo on harvinaisuus Suomessa

Yhteistyössä

Suomi on täynnä toinen toistaan kiehtovampia tutustumiskohteita.
Salatut Museot on vieraillut lukemattomissa kotimaisissa museoissa, suurissa ja pienissä. Ja lisää kertyy. Monet ovat piilossa pölyisten teiden päässä, mutta osa löytyy ihan nurkan takaa. Tämän sivuston avulla niiden löytäminen on helpompaa.