Ahlström Voyage esittelee suvun historian mielenkiintoisella tavalla

SATAKUNTA / NOORMARKKU – Noormarkun tehdasalue on maamme edustavin ruukkialue. Jättiomaisuuden kerännyt Antti Ahlström (1827-1896) jätti jälkeensä kulttuuriperinnön, josta jokainen pääsee nykyisin nauttimaan. Porin lähellä sijaitseva Noormarkun ruukkialue on hieno päiväretkikohde. Sen hyvin säilynyt kulttuurimaisema tekee vierailijaan suuren vaikutuksen.

Ruukin alueella alkoi teollinen toiminta jo 1700-luvulla, mutta kun Merikarvialla syntynyt Antti Ahlström hankki alueen sahan ja ruukin omistukseensa, alkoi voimakas kehitys. Ruukin isäntä ei ollut pelkästään teollisuusmies, vaan myös laivanvarustaja ja valtiomies. Vaikka Ahlströmin oma koulusivistys oli vaatimaton, hän ymmärsi kansansivistyksen merkityksen. Niinpä hän rakennutti useita kansakoulujakin.

Antin kuoleman jälkeen yhtiön toimintaa johti hänen vaimonsa Eva Ahlström. Pariskunnan testamentin mukaan yhtiö tuli muuttaa osakeyhtiöksi, jossa jokainen perheen lapsi olisi osakkaana. Vuonna 1907 perustettiin A. Ahlström Oy. Osakeyhtiöstä kehittyi Suomen suurimpiin kuuluva yritys.

Noormarkun ruukkialueen historiallinen arvo perustuu sen alkuperäisyyteen. Yhtiön käytössä olleet tehdasrakennukset ja omistajien asunnot ovat säilyneet. Yhtiön historiasta kertova Ahlström Voyage -näyttely on sijoitettu vanhaan pajaan. Mielenkiintoisesti toteutettu näyttely ei kerro pelkästään Ahlströmien sukuhistorian, vaan se on osa suomalaista teollisuushistoriaa sekä tarina yhtiön yhteiskunnallisesta merkityksestä koko lähiseudulle.

Alakerran lasinäyttely esittelee A. Ahlström Osakeyhtiöön kuuluneiden lasitehtaiden vaiheita, tuotantoa ja muotoilijoita. Isossa salissa esitellään Ahlströmin teollisuussuvun kotipaikaksi muodostuneen Noormarkun ruukin historiaa ja elämää sekä ruukin mielenkiintoista arkkitehtuuria.

Yläkerrassa tutustutaan yhtiön historian merkittävimpiin tapahtumiin, henkilöihin ratkaisujen takana sekä liiketoimintojen kehitykseen kolmella vuosisadalla. Yläkerrassa kerrotaan myös Ahlström-yhtiöiden ja teollisuussuvun kulttuurisesta ja sosiaalisesta toiminnasta.

Ahlström Voyage -näyttely viereinen Makkarakosken rannalle perustettu saha on alkuperäisessä asussaan. Antin pojan Walter Ahlströmin kotitalo jugend-tyylinen Havulinna on komea. 1800-luvun Isotalo, Antin oma asunto, on suvun yksityiskäytössä. Walter Ahlströmin tyttären Maire Gullichsenin ja miehensä Harryn Villa Maireaan voi tutustua opastetuilla kierroksilla ja vain ennakkotilauksesta.

AHLSTRÖM VOYAGE

Osoite: Laviantie 14, Noormarkku (Pori).

KARTTA

Lue lisää

ETUSIVU

SISÄLLYSLUETTELO

LUE MYÖS: Kaharin tila on Noormarkun kotiseutuyhdistyksen hyvin hoitama museo

LUE MYÖS: Makkarakosken sahan viimeinen työntekijä sammutti valot

LUE MYÖS: Villa Mairea on Alvar Aallon suunnittelema Maire ja Harry Gullichsenin koti

Yhteistyössä

Suomi on täynnä toinen toistaan kiehtovampia tutustumiskohteita.
Salatut Museot on vieraillut lukemattomissa kotimaisissa museoissa, suurissa ja pienissä. Ja lisää kertyy. Monet ovat piilossa pölyisten teiden päässä, mutta osa löytyy ihan nurkan takaa. Tämän sivuston avulla niiden löytäminen on helpompaa.