Kaharin tila on Noormarkun kotiseutuyhdistyksen hyvin hoitama museo

SATAKUNTA / NOORMARKKU – Noormarkun kotiseutuyhdistyksen silmäterä on museona toimiva Kaharin tila. Koko alue rakennuksineen on hyvin hoidettu. Kaikesta näkee, että paikallinen kotiseututoiminta on poikkeuksellisen aktiivista. Päärakennus toimii samalla museona ja yhdistyksen kokoontumispaikkana.

Noormarkussa kun ollaan, ei voi välttyä täälläkään törmäämästä Ahlströmin liikemiessukuun. Kotiseutumuseon päärakennus on Ahlströmien yhdistykselle lahjoittama. Kaharin päärakennus oli alun perin perintötila. Sen vanhin omistaja oli Matti Juhaninpoika Kahari (1750-1835). Tila siirtyi myöhemmin Ahlströmien omistukseen ja sen jälkeen vuonna 1955 kotiseutuyhdistyksen käyttöön. Kaharin talo sijaitsee yhä alkuperäisellä paikallaan.

Maire Gullichsen (os. Ahlström) oli innokkaasti mukana kotiseutuyhdistyksen toiminnassa, tosin lähinnä merkittävänä taustavaikuttajana. Hänen ansiostaan rakennusta ei aikoinaan huutokaupattu, vaan annettiin kunnostettuna perustamalleen Noormarkun kotiseutuyhdistykselle.

Mairen jälki näkyy muun muassa hänen teettämissä komeissa kerrossängyissä ja itsensä suunnittelemissa kattovalaisimissa. Monet museon esineistä on Mairen lahjoittamia. Yksi museon huoneista on hänen itsensä sisustama.

Kaharin tilan arvokkain esine lienee tuvan komea kuninkaanpöytä. Tiedetään, että kuningas Kustaa IV Adolf on ruokailut sen ääressä seurueineen Lankosken kartanossa vuonna 1806. Arvokas on myös Noormarkun rautaruukin perustajan maaherra De Carnallin perheen kehto.

Museon piha-alueella on useita vanhoja rakennuksia, kuten savupirtti, paja, puuliiteri ja riihi. Osa on alkuperäisellä paikallaan, osa on tänne siirrettyjä. Pihan perällä on täkintekijä Roosa Setälän mäkitorppa. Roosa ei mennyt koskaan naimisiin, vaan eli koko ikänsä tässä mökissä vielä vanhempienkin kuoltua. Roosa elätti itsensä pääasiassa täkintekijänä. Mökki siirtyi kunnalle lapsettoman rouvan kuoltua. Mökki on arvokas, sillä se on yhä juuri sellaisessa asussa, kun Roosa kuoli 1960-luvun alussa.

KAHARIN TILA

Osoite: Finbyntie, Noormarkku (Pori).

KARTTA

Lue lisää

ETUSIVU

SISÄLLYSLUETTELO

LUE MYÖS: Ahlström Voyage esittelee suvun historian mielenkiintoisella tavalla

LUE MYÖS: Makkarakosken sahan viimeinen työntekijä sammutti valot

LUE MYÖS: Villa Mairea on Alvar Aallon suunnittelema Maire ja Harry Gullichsenin koti

Yhteistyössä

Suomi on täynnä toinen toistaan kiehtovampia tutustumiskohteita.
Salatut Museot on vieraillut lukemattomissa kotimaisissa museoissa, suurissa ja pienissä. Ja lisää kertyy. Monet ovat piilossa pölyisten teiden päässä, mutta osa löytyy ihan nurkan takaa. Tämän sivuston avulla niiden löytäminen on helpompaa.