Olympiavoittaja Heikki Hasun patsas

KYMENLAAKSO / ANJALANKOSKI – Kaksinkertainen olympiavoittaja Heikki Hasu on patsaansa ansainnut. Kultamitaleista ensimmäinen tuli yhdistetyssä vuonna 1948. Paikkana oli St. Moriz. Toinen kultamitali tuli neljä vuotta myöhemmin Oslossa. Nyt lajina oli 4×10 kilometrin viesti.

Mitalikahvit juotiin Anjalankoskella myös Oslon kisojen jälkeen yhdistetyn hopea ansiosta. MM-kisoista Lake Palicidissa vuonna 1950 Hasu voitti kultaa ja hopeaa.

Kun 55 vuotta tuli kuluneeksi St. Moritzin kultahiihdosta, vietettiin silloisen Anjalankosken kaupungintalon edustalla juhlahetki. Vuonna 2003 paljastettiin kuvanveistäjä Juhani Honkasen tekemä mestariurheilijan patsas.

Kunniapatsaaseen olympiavoittaja ja maailmanmestari Heikki Hasu on ikuistettu kaksin kappalein. Toinen Hasu sivakoi suksilla ja toinen liitelee ilmojen halki sen aikaisella tyylilillä kädet eteenpäin ojennettuna. Vaikka Hasu oli usein mukana viesteissä, oli yhdistetty kuitenkin hänelle päälaji.

Patsaan yli viisi metrinen runko on Kurun harmaata graniittia. Luonnollista kokoa olevat ”Hasut” on valettu pronssista.

Sodan jälkeen Hasun aikakaudella urheilijat olivat päivät töissä. Illalla ja viikonloppuisin harjoiteltiin. Mäkeen pääsi vain viikonloppuisin. Sukset ja muut välineet piti hankkia itse. Voiteetkin valmistettiin itse.

Hasun aikana mäestä tultiin alas housunlahkeet lepattaen. Yhdistetyssä hiihto-osuus (18 km) oli ensin ja vasta sen jälkeen oli mäen vuoro. Nykyään tehdään toisinpäin.

Kova peruskunto saatiin maatalon töitä tehden. Koneita ei ollut, vaan työt tehtiin käsin. Maanviljelytöiden ohella Heikki Hasu oli Keskusta-puolueen jäsenenä kahdeksan vuoden ajan kansanedustajana. Olympiavoittaja edusti hiihtourallaan Myllykosken Kilpa-Veikkoja.

HEIKKI HASUN PATSAS

Osoite: Keltakankaantie 5, Keltakangas (Kouvola).

KARTTA

ETUSIVU

SISÄLLYSLUETTELO

Yhteistyössä

Suomi on täynnä toinen toistaan kiehtovampia tutustumiskohteita.
Salatut Museot on vieraillut lukemattomissa kotimaisissa museoissa, suurissa ja pienissä. Ja lisää kertyy. Monet ovat piilossa pölyisten teiden päässä, mutta osa löytyy ihan nurkan takaa. Tämän sivuston avulla niiden löytäminen on helpompaa.