Ranta-Pukin kievarimuseo huolehti aikoinaan matkustajista

KYMENLAAKSO / ANJALA – Kymijoen varressa Ranta-Pukin kievarin kohdalla oli aikoinaan vilkasta. Talon ohi kulkeva tie johti rantaan, josta oli lauttayhteys joen toiselle puolelle. Uusi silta valmistui vasta 1939.

Kestikievariaikana, yli 100 vuotta sitten, talossa oli neljä hevosta, joilla matkustajia kyyditettiin seuraavaan kestikievariin. Kyytiläisiä oli maaherrasta kulkukauppiaisiin. Talon rakensivat Liisa ja Kustaa Pukki.

Tila oli lähellä sijaitsevan Anjalan kartanon lampuotitila. Kestikievaria pidettiin vuosina 1900-1910. Viimeinen omistaja muutti pois 1970-luvulla, jonka jälkeen tila oli pitkään tyhjänä. Kotiseutuyhdistys Anjala-Seura ensin vuokrasi alueen museokäyttöä varten. Myöhemmin yhdistys osti Pukin tilan rakennuksineen.

Ranta-Pukin rakennukset ovat yhä alkuperäisillä paikoillaan. Päärakennus ja navetta ovat vuodelta 1884. Pihapiirissä on myös aitat, sauna, karjakeittiö, talli, liiteri ja kellari. Anjala-Seura on pitänyt hyvää huolta omistamastaan kiinteistöstä. Päärakennus on kunnostettu alkuperäiseen tyyliin. Ranta-Pukki on oiva esimerkki 1800-luvun lopun talonpoikaisrakentamisesta.

Osa päärakennuksen huoneista on sisustettu kestikievarin mukaisesti. Pikkukammari oli varattu tavallisille yöpyjille. Renessanssihuonekaluilla kalustetussa peräkammarissa majoittautuivat arvovieraat. Sablonihuoneen hienot tapetit on tehty pahvikaavion eli sablonin avulla maalaamalla. Osassa huoneissa järjestetään vaihtuvia näyttelyitä. Lisäväriä on saatu taitavasti tehdyillä teatterinukeilla.

Ulkorakennuksissa on vanhan ajan maatalouskoneita ja -työkaluja. Yhdistys on perustanut myös pienen perinnepuutarhan. Ranta-Pukin isosta piha-alueesta on muodostunut suosittu kesätapahtuminen pitopaikka. Mielenkiintoinen lisä on Anjala-Seuran ylläpitämä jokilautta, jonka avulla halukkaat pääsevät ihailemaan perinnemaisemaa joelta päin.

RANTA-PUKIN KIEVARIMUSEO

Osoite: Kymijoentie 42, Anjala (Kouvola).

KARTTA

Lue lisää

ETUSIVU

SISÄLLYSLUETTELO

LUE MYÖS: Anjalan kartano on ollut monien historiallisten tapahtumien näyttämönä

Yhteistyössä

Suomi on täynnä toinen toistaan kiehtovampia tutustumiskohteita.
Salatut Museot on vieraillut lukemattomissa kotimaisissa museoissa, suurissa ja pienissä. Ja lisää kertyy. Monet ovat piilossa pölyisten teiden päässä, mutta osa löytyy ihan nurkan takaa. Tämän sivuston avulla niiden löytäminen on helpompaa.