Arboretum Mustila eräs Suomen vanhimmista

KYMENLAAKSO / ELIMÄKI – Keskikesä on paras vierailuaika, sillä silloin Arboretum Mustilan lukuisat alppiruusut ja atsaleat kukkivat. Näky on huumaava. Kasveista enemmän kiinnostuneille nähtävää on kaikkina vuodenaikoina. Ruska-aikana puistoa koristaa syksyn monet värisävyt. Lähellä Elimäen kirkonkylää sijaitseva Arboretum Mustila on eräs Suomen monipuolisimmista ja vanhimmista arboretumeista.

Puuvartisista kasveista koostuva Mustilan kartanon maille perustettu arboretum oli valtioneuvos, geologi ja dendrologi Axel Fredrik Tigerstedtin idea. 1900-luvun alussa hän osti Mustilan kartanon perustaen samalla kartanon lähelle Kotikunnaan mäelle puulajipuutarhan. Täällä Tigersted aloitti viljelemään ulkomaisia puulajeja.

Kartanoisännän kuoltua 1926 hänen poikansa Carl Gustav Tigersted jatkoi kasvien jalostamista. Havupuiden oheen mukaan viljelytoimintaan tulivat myös koristepuut ja pensaat. Carl Gustavin pojat perustivat vuonna1984 Mustilan Kotikunnassäätiön. Sen tehtävänä on turvata arboretumin tulevaisuus.

Yli sadan hehtaarin alueella kasvaa lähes 100 havupuulajia ja parisataa lehtipuulajia. Koristepensaita, köynnöskasveja ja perennoja on kerätty eri puolilta maailmaa. Kookkaimmat douglaskuuset ovat kasvaneet jopa 40 metrin korkuisiksi. Erilaisia alppiruusuja on kymmenittäin.

Mustilan alppiruusuja on käytetty kehitystyössä, jonka avulla on jalostettu Suomen kylmiin olosuhteisiin sopivia lajikkeita. Mustilan arboretum toimittaa myös kasvien siemeniä kotimaisille taimitarhoille. Puistosta on tullut myös arvokas geenipankki.

Puisto välittää kasveista kiinnostuneille tietoa. Opastaulut, luontopolut ja ladattavat äänitteet esittelevät monipuolisesti arboretumin 100 vuoden aikana tehtyjä koetuloksia.

ARBORETUM MUSTILA

Osoite: Mustilantie 57, Elimäki (Kouvola).

KARTTA

Lue lisää

ETUSIVU

SISÄLLYSLUETTELO

Yhteistyössä

Suomi on täynnä toinen toistaan kiehtovampia tutustumiskohteita.
Salatut Museot on vieraillut lukemattomissa kotimaisissa museoissa, suurissa ja pienissä. Ja lisää kertyy. Monet ovat piilossa pölyisten teiden päässä, mutta osa löytyy ihan nurkan takaa. Tämän sivuston avulla niiden löytäminen on helpompaa.