Outboard museum – Nissen oma perämoottorimuseo

UUSIMAA / TIMRO – Nisse Häggblom tietää perämoottoreista kaiken ja on myös niistä innokas kertomaan. Kokemusta ”peräprutkuista” on kertynyt jo yli viidenkymmenen vuoden ajalta. Aina veden äärellä asuneena Nisseä ovat veneet ja moottorit kiinnostaneet pikkupojasta alkaen.

Perämoottorit ovat kuuluneet miehen elämään vuodesta 1952 lähtien, kun 16-vuotias nuorimies aloitti työt venealan yrityksessä. Häggblom ymmärsi jo tuolloin kerätä talteen kiinnostavia vanhoja perämoottoreita. Niitä alkoikin kerääntyä vuosien varrella melkoinen määrä. Oli aika perustaa niitä varten oma museo.

Aluksi Nissen moottorit olivat esillä Porvoojoen vanhassa ranta-aitassa. Se taisi olla silloin maailman pienin perämoottorimuseo, sillä vain osa kokoelmasta mahtui näytille. Pian museo pääsi muuttamaan nykyisiin suurempiin tiloihin, Porvoon eteläpuolella sijaitsevan Tirmon ranta-aittaan.

Tarinan mukaan maailman ensimmäisen sarjavalmisteisen perämoottorin kehittäjä norjalainen Ole Evinrude oivalsi perämoottorin tarpeen. Soutamalla tehty jäätelöhakumatka epäonnistui, kun perille tultua jäätelö oli jo ehtinyt sulaa. Vuonna 1909 valmistui ensimmäinen sarjavalmisteinen Evinrude. Suomen ensimmäinen oli 2,5 hevosvoimainen ja yksisylinterinen Aveko. Ensimmäiset valmistuivat 1920-luvulla.

Häggblomin kokoelma kertoo perämoottorin yli 100-vuotisen historian. Ranta-aitassa on esillä myös entisaikojen perämoottorikorjaamo. Sen työpöydällä on aina jokin moottori entisöitävänä.

Osa museokävijöistä on venealan harrastajia, osa tavallisia matkailijoita. Lähes jokaisella meistä on jonkinlainen kokemus perämoottoreista. Moni museon vieraskirjaan merkintänsä tehnyt on kotoisin ulkomailta aina Australiaa myöten. Useat Nissen perämoottoreista on tullut lahjoituksina.

Nisse on luopunut museonsa ylläpidosta, mutta kohde on yhä avoinna. Kannattaa tarkastaa aukioloaika ennen vierailua.

OUTBOARD MUSEUM (Perämoottorimuseo)

Osoite: Tirmontie 611, Timro, Porvoo.

KARTTA

Lue lisää

ETUSIVU

SISÄLLYSLUETTELO

Yhteistyössä

Suomi on täynnä toinen toistaan kiehtovampia tutustumiskohteita.
Salatut Museot on vieraillut lukemattomissa kotimaisissa museoissa, suurissa ja pienissä. Ja lisää kertyy. Monet ovat piilossa pölyisten teiden päässä, mutta osa löytyy ihan nurkan takaa. Tämän sivuston avulla niiden löytäminen on helpompaa.