Tenholan kotiseutumuseo on laadukas ja monipuolinen

UUSIMAA / TENHOLA / RAASEPORI – Jo Venäjän vallan alla 1800-luvun lopulla perustettu Tenholan Martat ovat mitä ilmeisemmin puuhanaisia. Tuskin on toista Martta-yhdistystä Suomessa, joka omistaa ja ylläpitää kotiseutumuseota. Tenholan museo on kaiken lisäksi laadukas ja monipuolinen kohde. Rakennuksen viimeinen omistaja oli Hilda Loviisa Lindqvist.

Hänen kuoltua paikka huutokaupattiin. Yhdistys osti 1800-luvulla rakennetun päärakennuksen ja tontin vuonna 1937. Kaupan mukana yhdistys sai myös huonekaluja ja vaatteita. Muut museoalueen rakennukset on siirretty tänne myöhemmin. Viimeisimmät on tuotu 2000-luvulla. Nyt rakennuksia on yhteensä seitsemän: asuinrakennus, entinen navetta, aitta, luhti, paja, riihi ja pitäjän vanha lainamakasiini vuodelta 1790.

Museon päärakennus on sisustettu 1800-luvun tyyliin. Rakennuksessa toimi aikoinaan Tenholan ensimmäinen posti. Postinhoitaja asui keittiön puolella. Väliovessa on yhä pieni luukku, josta saattoi nähdä asiakkaan tulevan postiin.

Tässä rakennuksessa oli myös Tenholan ensimmäinen puhelinvaihde. Yhdistys omistaa noin 2 500 esinettä, mutta vain osa on yhtä aikaa esillä. Kotiseutumuseon päärakennus on sisustettu kodikkaasti. Esille laitetut esineet ovat tarkoin harkiten asetettu paikoilleen. Syntyy vaikutelma, että isäntä ja emäntä saattavat palata koska tahansa kotiin.

Tenholan kotiseutumuseon piha-alueella on juhlapaikka, missä on näyttämö sekä yleisöpenkkejä usealle sadalle hengelle. Kesällä vietetään erilaisia tapahtumia. Museoalue täytyy pitäjän asukkaista heinäkuussa, kun täällä vietetään perinteisiä Tenholan päiviä. Martat huolehtivat keskityksestä ja näin samalla keräävät varoja museotoiminnalle.

KOTISEUTUMUSEO

Osoite: Vanhatie 7 (Pitäjäntie), Tenhola (Raasepori).

KARTTA

Lue lisää

ETUSIVU

SISÄLLYSLUETTELO

Yhteistyössä

Suomi on täynnä toinen toistaan kiehtovampia tutustumiskohteita.
Salatut Museot on vieraillut lukemattomissa kotimaisissa museoissa, suurissa ja pienissä. Ja lisää kertyy. Monet ovat piilossa pölyisten teiden päässä, mutta osa löytyy ihan nurkan takaa. Tämän sivuston avulla niiden löytäminen on helpompaa.