Länsi-Uudenmaan sairaalamuseo – vastaavaa ei löydy koko Suomesta

UUSIMAA / TAMMISAARI – Eläkkeelle jäänyt sairaanhoitaja Tina Rosström on tehnyt jättiurakan, todellisen kulttuuriteon. Työskennellessään sairaanhoitajana kolmekymmentä vuotta hän oivalsi, että katoavaa sairaalaesineistöä tulisi kerätä talteen – etenkin, kun Tammisaaresta sairaalatoiminnot ovat viime vuosina siirtyneet lähes kaikki pois. Synnyttämäänkin pitää lähteä muualle.

Ahkeran keräilyharrastuksen tuloksen voi nähdä Tammisaaressa Länsi-Uudenmaan sairaalamuseossa. Rakennuksen pohjakerrokseen on tallennettu upea kokonaisuus suomalaista sairaalahistoriaa 1900-luvun alusta tähän päivään asti. Rosströmin laaja kokoelma keskittyy esineistöön keräilijän työvuosilta. Vaikka sairaalamuseon esineet ovat museokamaa, vaikuttaa moni esine vierailijalle tutulta. Tekniikka kehittyy nopeasti.

Varaa aikaa, sillä kyseessä on erikoinen kohde, joka ainutlaatuisuudessaan ja monipuolisuudellaan on poikkeuksellinen koko Suomessa. Museon kaikki 2 620 esinettä on tarkoin lueteltu. Tina Rosström on ylpeä museostaan. Syystäkin.

Sairaalamuseo avasi ovensa 1993. Tina otti talteen kaappeihin, kellareihin ja ullakoille kertynyttä poistettua sairaalaesineistöä. Kokoelma oli esillä sairaalan väestösuojassa. Sen käydessä ahtaaksi uudet tilat löytyivät Länsi-Uudenmaan sairaalasta.

Kokoelma ei koostu vain yksittäisistä sairaalainstrumenteista, vaan näyttely esittelee sairaalan toimintaa osastoittain. Tutustuminen alkaa sairaalan puutarhasta, jossa kuntoutuvat potilaat voivat viettää aikaansa. Vastaanottohuoneen ja sosiaalityöntekijän työtilasta päästään laboratorioon. Museokierros jatkuu synnytysosaston kautta leikkaussaliin. Lastenosaston kautta päädytään sisätautiosastolle – juuri sinne, missä Tinakin teki elämäntyönsä. Tunnelma museossa on häkellyttävän aito.

Rosströmin museon erikoisuus on alusastioiden kokoelma. Useat niistä ovat Arabian erikoisvalmisteisia keraamisia astioita. ”Sorsia” on monenkokoisia ja -näköisiä. Löytyypä yksi naisillekin tarkoitettu alusastia.

Oma erikoisuus on esillä olevat vanhan ajan Klubiaskit ja tupakat. Elettiin aikaa, kun lääkärit, hoitajat ja potilaatkin polttivat surutta. Potilaskierrollakin piti olla lääkäriä varten tuhkakuppi mukana.

Museon tekee eläväksi monet aitoihin asuihin puetut nuket. Jo museon ovensuussa Tinan hyvä ystävä, timpuri Folke Holm, toivottaa sinut tervetulleeksi. Kun Folke jäi eläkkeelle, oli aika luovuttaa oma työasu sairaalamuseolle. Onpa eräällä museon lääkärillä yllään kyseisen lääkärin omat vaatteet sukkia ja solmiota myöten.

Pyydä opasta näyttämään, millainen alusasu oli sairaanhoitajan työasun alla. Hämmästyt!

LÄNSI-UUDENMAAN SAIRAALAMUSEO

Osoite: Itäinen Rantakatu 9, Tammisaari (Raasepori). Tina Rosström 040 5614012.

KARTTA

Lue lisää

ETUSIVU

SISÄLLYSLUETTELO

LUE MYÖS: Finbygrändin maatalousmuseo kaikki on laitettu esille pieteetillä ja tyylikkäästi

Yhteistyössä

Suomi on täynnä toinen toistaan kiehtovampia tutustumiskohteita.
Salatut Museot on vieraillut lukemattomissa kotimaisissa museoissa, suurissa ja pienissä. Ja lisää kertyy. Monet ovat piilossa pölyisten teiden päässä, mutta osa löytyy ihan nurkan takaa. Tämän sivuston avulla niiden löytäminen on helpompaa.