Finbygrändin maatalousmuseo kaikki on laitettu esille pieteetillä ja tyylikkäästi

UUSIMAA / TAMMISAARI – Filip Karlsson on hurahtanut vanhoihin maatalouskoneisiin. Traktoreiden keräilijöitä on Suomessa useitakin. Traktorit ovat myös osa Karlssonin kokoelmaa. Päähuomion Finbygrändin maatalousmuseossa saavat kuitenkin viisitoista leikkuupuimuria. Traktoreita on parisenkymmentä, vanhimmat ovat 1930-luvulta.

Finbygrändin museo sijaitsee Tenholassa lähellä Tammisaarta. Nykyiset uudet tilat valmistuivat 2010 ja 2011. Asianmukaiset säilytystilat ovat osin kaksikerroksisia. Karlssonia kiinnostaa, miten maatalouden koneellistuminen on vaikuttanut kehitykseen. Museon kokoelma käsittää maatalouskoneita 1900-luvun alusta vuoteen 1980. Vain osa koneista on peräisin Karlssonin omalta sukutilalta.

Paljon on saatu lahjoituksina tai ostettu romuraudan hinnalla. Puimureiden ja traktoreiden lisäksi Filipin halleissa on esillä runsaasti hevostyövälineitä ja työkaluja. Pihan suoraan riviin asetettujen Fiskarsin valmistamat aurojen määrä herättää kunnioitusta. Esillä on myös hieno kokoelma maatalouskoneiden pienoismalleja ja purukumista sorvattuja maatalon eläimiä!

Vaikka Finbygrändin museon tilat ovat uudet, Karlsson on kerännyt kokoelmaansa jo vuosien ajan. Koneet olivat aikaisemmin esillä läheisessä vanhassa sikalassa. Entiset tilat kävivät kuitenkin ahtaaksi, kun kokoelma kasvoi nopeasti. Uudetkin hallit vaikuttavat jo täysiltä.

Finbygrändin museon koneita ei ole juurikaan entisöity kiiltävillä maalipinnoilla. Filipin mielestä ajan patinan tulee näkyä koneista. Silti kaikki on laitettu esille pieteetillä ja tyylikkäästi. Opastekstit ovat kaksikielisiä.

FINBYGRÄNDIN MAATALOUSMUSEO

Osoite: Prästkullantie 944, Tammisaari (Raasepori).

KARTTA

Lue lisää

ETUSIVU

SISÄLLYSLUETTELO

LUE MYÖS: Länsi-Uudenmaan sairaalamuseo – vastaavaa ei löydy koko Suomesta

Yhteistyössä

Suomi on täynnä toinen toistaan kiehtovampia tutustumiskohteita.
Salatut Museot on vieraillut lukemattomissa kotimaisissa museoissa, suurissa ja pienissä. Ja lisää kertyy. Monet ovat piilossa pölyisten teiden päässä, mutta osa löytyy ihan nurkan takaa. Tämän sivuston avulla niiden löytäminen on helpompaa.