Pääskyvuoren linkkitorni – tarjolla komea torni upealla näköalalla

VARSINAIS-SUOMI / TURKU – Kiinnostaisiko omistaa Turun korkein rakennus? Pääskyvuoren linkkitorni, turkulainen tunnettu maamerkki, on osoittautunut vaikeaksi kohteeksi myydä eteenpäin. Eikä ihme, sillä tornille on liki mahdotonta keksiä järkevää uusiokäyttöä.

Posti- ja lennätinlaitoksen käyttöön vuonna 1964 valmistunut radio- ja TV -torni tuli tarpeeseen. Vuosikymmeniä sitten useimmat TV-lähetykset Suomen ja muun maailman välillä kulkivat Pääskyvuoren linkin kautta. Muun muassa Euroviisujen suorat lähetykset kulkivat Suomeen tornin välittäminä.

Kuuban kriisin lauettua perustettiin kaukokirjoitinyhteys kahden suurvallan välille. Väitetään, että kuuma linjakin Kremlin ja Washingtonin välillä kulki Pääskyvuoren linkkitornin kautta.

Pääskyvuoren 134 metriä korkean linkkitornin nykyinen omistaja on Telia Towers Finland, joka vastaa Telia Finlandin mastoliiketoiminnasta. Ongelmana yrityksen kannalta on se, että korkealla tornilla ei ole enää heille mitään järkevää käyttöä. Nykytekniikka vaatii vain noin 40 metrin korkean tornin, joten Telia sijoittaisi antenninsa mieluummin toisaalle. Vanhoissa valokuvissa voi vielä nähdä tornin huipulla useita lautasantenneja.

Pääskyvuoren linkkitorni on Turun kaupungin vuokramaalla. Vuokrasopimus Telian kanssa on voimassa vuoden 2036 loppuun asti. Sopimuksen ehtona on kuitenkin tornin purkuvelvoite, kun sopimus päättyy. Purkutyön arvioidaan maksavan parisen miljoonaa euroa, riippuen purkutavasta. Niinpä Telia olisi innokas myymään tornin sitä tarvitsevalle, mutta vakavasti otettavia ehdokkaita ei ole suuremmin ilmaantunut. Turun kaupunkikaan ei ole ollut kiinnostunut ostamaan.

Pääskyvuoren torni tarjoaisi Turun parhaimmat näkymät. Ongelmana on vain ylös näköalatasanteelle pääsy. Rakennusaikainen hissi on purettu, mutta hissikuilu on jäljellä. Hissillä ei kuitenkaan pääsisi aivan ylös asti.

Nyt alhaalta ylös pääsee vain jyrkkiä portaita pitkin, kunhan jaksaa kiivetä 500 porrasta. Turvallisuussyistä portaikko on pidetty suljettuna. Yläkerran ahtaisiin tiloihin on myös mahdotonta saada mahtumaan edes pientä kahvilaa. Tornin kunto on kuitenkin hyvä.

Linkkitornin alue muistetaan vielä hyvin ulkopuolisilta suljettuna kohteena. Pääskyvuori oli aidattua sotilasaluetta liki 80 vuoden ajan. Toisen maailmansodan aikana kallioiseen rinteeseen louhittiin luolia ammustuotantoa varten. Ammusten valmistamisen lisäksi luolia käytettiin niiden varastointiin. Suurin osa siellä työskennelleistä oli naisia. Sodan jälkeen luolastoja rakennetiin lisää. Pääskyvuoren kallion kätköissä on yhteensä toistakymmentä luolaa.

Sodan jälkeen alue oli Turun Ilmatorjuntapatteriston käytössä, kunnes se siirtyi Heikkilän kasarmille. Tilalle Pääskyvuoreen tuli 2. Erillinen Viestikomppania. Alue oli vuosien ajan sotilaallisessa käytössä, kunnes 2000-luvulla Turun kaupunki sai vaihtokaupan myötä haltuunsa suurimman osan kasarmialueesta valtiolta.

Myös sodanaikaisille tyhjiksi jääneille luolille on vaikea keksiä uusiokäyttöä. Osa puolustusvoimien aikaisista puisista rakennuksista, kuten sotilaskoti, on purettu, osa on vuokrattu edelleen. Esimerkiksi vanha kasarmirakennus on nykyisin Taiteilijatalo Fimbul. Purettujen talojen tilalle on noussut uusi kerrostaloalue. Entinen vartiotupa on kunnostettu Turun A-killan käyttöön.

PÄÄSKYVUOREN LINKKITORNI

KARTTA

 

Taiteilijatalo Fimbul.

ETUSIVU

SISÄLLYSLUETTELO

Yhteistyössä

Suomi on täynnä toinen toistaan kiehtovampia tutustumiskohteita.
Salatut Museot on vieraillut lukemattomissa kotimaisissa museoissa, suurissa ja pienissä. Ja lisää kertyy. Monet ovat piilossa pölyisten teiden päässä, mutta osa löytyy ihan nurkan takaa. Tämän sivuston avulla niiden löytäminen on helpompaa.