Pallivahankivi on eräs Suomen tunnetuimpia rajakiviä

VARSINAIS-SUOMI / TURKU – Onko Turussa oikeasti kaupunginosa nimeltä Pallivaha? Tätä on moni ulkopaikkakuntalainen ihmetellyt. Turkulaisille nimi on perin tuttu eikä siihen liity paikallisten mielestä mitään omituista.

Palli tarkoittaa lounaissuomalaisessa murteessa pallonmuotoa ja vaha vastaavasti isoa kiveä. Niinpä Pallivaha on todellisuudessa metsän kätkössä oleva iso kivenjärkäle, jääkauden aikainen siirtolohkare, joka on antanut myöhemmin myös nimen yhdelle Turun kaupunginosalle. Palli sijaitsee Kärsämäen ja Runosmäen kupeessa lähellä Tampereen valtatietä muutaman kilometrin päässä Turun keskustasta.

Löytyypä Pallista Pallivahan koulu ja Pallivahan kirkkokin. Tosin jälkimmäinen on purkukuntoinen.

Siirtolohkareet eli hiidenkivet ovat tavallista suurempia kivenlohkareita, joita jääkauden aikainen mannerjää irrotti kallioperästä ja kuljetti nykyisille paikoilleen. Niitä esiintyy maastossa runsaasti. Suurimmat ovat saaneet oman nimen.

Pallin Pallivahanmäellä sijaitseva kymmenen metrin korkuinen Pallivaha ei ole kooltaan mitenkään erityinen siirtolohkare. Se on kuitenkin eräs Suomen tunnetuimpia rajakiviä. Moni muistaa vielä, miten koomikko Aku Hirviniemi teki leskirouva Marja Tyrnin roolissa Pallivahaa valtakunnallisestikin tunnetuksi.

Maassamme on useita historiallisesti tärkeitä rajakiviä aina valtakunnan rajakivistä alkaen. Tilojen, tonttien, kylien, pitäjien, maakuntien jne. rajoja on merkitty maastoon vuosisatojen ajan käyttämällä kauas näkyviä siirtolohkareita tai pienempiä, mutta erikoisenmallisia luonnonkiviä.

Monet rajakivet ovat nykyisin rauhoitettu muinaisjäännöksinä. Näin on tehty myös Pallivahan kohdalla. Siitä osoituksena se on saanut kylkeensä Museovirastolta muinaismuistolaatan.

Pallivahan jättilohkareen historia ulottuu 1600-luvun lopulle, kun silloisen kuninkaan maanmittari Magnus Bergmanin tehtäväksi tuli merkitä karttaan Kärsämäen kylässä sijaitsevan siirtolohkareen rajakiveksi.

Siirtolohkareisiin liittyy aina kansantarinoita ja erilaisia uskomuksia. Pallivahakaan ei tee poikkeusta. Otaksutaan, että Nunnavuoren laella asunut jättiläinen olisi sen aikoinaan viskannut nykyiselle paikalleen. Todennäköisempää on, että Pallivaha onkaloineen on tarjonnut hyvän piilopaikan rosvoille.

Pallivaha sijaitsee asutuksen keskellä, mutta puistomaisen metsän siimeksessä. Opasteet puuttuvat, mutta lukuisat polut johtavat helposti perille. Omalla autolla saapuva voi jättää kulkupelinsä parkkiin Paltankadun varteen. Loppumatka, parisataa metriä, hoituu kävellen.

PALLIVAHAN RAJAKIVI

KARTTA

LUE MYÖS: Pallivahan kirkko tuli tiensä päähän – isot rakennusvirheet koituvat kohtaloksi

ETUSIVU

SISÄLLYSLUETTELO

Yhteistyössä

Suomi on täynnä toinen toistaan kiehtovampia tutustumiskohteita.
Salatut Museot on vieraillut lukemattomissa kotimaisissa museoissa, suurissa ja pienissä. Ja lisää kertyy. Monet ovat piilossa pölyisten teiden päässä, mutta osa löytyy ihan nurkan takaa. Tämän sivuston avulla niiden löytäminen on helpompaa.