Pallivahan kirkko tuli tiensä päähän – isot rakennusvirheet koituvat kohtaloksi

VARSINAIS-SUOMI / TURKU – Runsas väkimäärä yllätti täysin tapahtuman järjestäjät. Maarian seurakunta järjesti muistotilaisuuden purkutuomion saaneen Pallivahan seurakuntakeskuksen pihalla. Väkeä saapui paikalle jättämään jäähyväisiä Pallivahan kirkolle enemmän kuin ennakoitiin.

Iso väkimäärä todisti, kuinka merkittävästä paikasta onkaan ollut kyse seurakuntalaisille. Olihan arkkitehti Pekka Pitkäsen suunnittelema Pallivahan kirkko ja seurakuntakeskus palvellut Maarian seurakuntalaisia jo 1960-luvun lopulta alkaen. Se ajoittuu aikaan, kun alueen lähiöiden asukasmäärä maaltamuuton ansiosta moninkertaistui. Uusi kirkko ja seurakuntakeskus tulivat tarpeeseen.

Pallivahan kirkon vihkiäisiä vietettiin syksyllä 1968. Samalla täyttyi pitkäaikaisen Maarian kirkkoherra Jaakko Haavion unelma. Ajatus uudesta kirkosta ja seurakuntakeskuksesta syntyi jo vuosia ennen niiden lopullista valmistumista. Turun seurakuntien kirkkovaltuusto päätti järjestää kutsukilpailun kolmelle turkulaisarkkitehdille. Voittajaksi valikoitui Pitkäsen ehdotus Eksekuutio.

Arkkitehti Pekka Pitkänen (1927-2018) oli oman aikakauden tunnetuimpia arkkitehtejä, ei pelkästään kotikaupungissaan Turussa vaan myös koko Suomessa. Hänen päätyönsä on Pyhän Ristin kappeli Turun hautausmaalla. Pitkänen suunnitteli muitakin kirkollisia rakennuksia eri puolille Suomea. Hänen työpöydällään syntyivät myös useat kerrostalojen piirustukset.

Pitkäsen muotokieli perustui betonin hyväksikäyttöön. Lopputulos oli varsin pelkistetty. Tyylisuuntaa alettiin kutsua nimellä betonibrutalismi. Se tarkoittaa puhdaslinjaista tyyliä, jossa esimerkiksi viimeistelemättömät betonipilarit saivat jäädä näkyviin. Osa kokee Pitkäsen arkkitehtuurin, modernismin, merkittävänä kulttuuri-ilmiönä. Osalle betonibrutalismi on nimensä mukaisesti arkkitehtonisesti äärimmäisen tylsää brutalismia.

Pallivahan seurakuntakeskuksessakin betoni on isossa roolissa, mutta yleisilme korostuu tummaksi poltetusta tiilipinnasta. Sitä löytyy niin ulkoa kuin sisältäkin.

Varsinaisesta kirkkosalista tuli harkitun yksinkertainen. Lattia, alttari, kastemalja ja saarnastuoli rakennettiin betonista. Pehmeää valoa alttarille saatiin katonrajan ikkunasta. Mustalla nahalla verhoillut irtotuolit olivat Alvar Aallon suunnittelemia Artekin tuoleja. Urut olivat Kangasalan Urkutehtaan tekemät.

Kirkkosalin tiiliseinää koristi korkeuksista laskeutuva tunnetun kirkkotekstiilitaiteilija Irma Kukkasjärven tyylikäs teos (Taivaan portaat). Aulassa oli vastassa Pekka Pitkäsen suunnittelema teräksinen risti, betoniseinälle kiinnitetty krusifiksi. Aulaan oli sijoitettu myös kuvanveistäjä Mauno Hartmanin hirrestä tehty taideteos (Taivaan tappi).

Pallivahan kirkossa ei ole varsinaista kellotornia, mutta kirkkosalin yläpuoliseen tilaan sijoitettiin kaksi Itävallassa valettua kirkonkelloa.

Kirkko palveli vuosikymmenien ajan seurakuntalaisia, kunnes alkoi ilmaantua ongelmia. Rakennuksen kellaritiloista ja välipohjasta paljastui kosteuden aiheuttamia ongelmakohtia. Rahaa kului, kun tilannetta yritettiin korjata. Lopulta ongelma vain paheni. Vuodesta 2016 alkaen kiinteistö on ollut käyttökiellossa. Syynä ongelmiin olivat 1960-luvulla rakentamisessa tehdyt isot virheet.

Edessä oli kaksi vaihtoehtoa. Joko jatkaa kunnostustöitä tai kiinteistön purkaminen. Ei siis ihme, että Pallivahan kirkon kohtalosta kiinnostuneet henkilötkin jakautuivat kahteen leiriin.

Turun ja Kaarinan seurakuntayhtymä oli purkamisen kannalla. Tehdyt korjaustyöt olivat maksaneet jo liki parisen miljoonaa euroa. Selvitysten perusteella arvioitiin, että rakennus tulisi lähes kokonaan rakentaa uudestaan, jos se halutaan jälleen käyttökuntoon. Selvityksen perusteella yli 90 prosenttia alkuperäisestä rakennuksesta menisi uusiksi.

Museovirasto ja Ely-keskus vaativat suojelua, mutta seurakuntayhtymä anoi kirkolle purkulupaa. Sitä ei kuitenkaan heti myönnetty. Purkulupa vaati asemakaavamuutoksen, joka myöhemmin meni läpi kaupunginvaltuustossa. Osa päättäjistä vastusti purkamista, mutta enemmistö oli sen kannalla.

Asemakaavamuutos tarkoitti valitusmenettelyä. Pitkään kestänyt prosessi tarkoitti lisäkuluja seurakunnalle. Tyhjäksi jääneestä tilasta piti maksaa kiinteistökuluja, piti järjestää vartiointi sekä korjata jatkuvan ilkivallan jälkiä. Turun hallinto-oikeus hylkäsi lopulta valitukset asemakaavan muutoksesta, ja näin Pallivahan kirkon purkaminen on mahdollista. Seurakunta saa käyttöönsä uudet tilat Runosmäen monitoimitalosta.

PALLIVAHAN KIRKKO JA SEURAKUNTAKESKUS

Osoite: Paltankatu 2, Turku.

LUE MYÖS : Pallivahankivi on eräs Suomen tunnetuimpia rajakiviä

Maarian seurakunnan kirkkoherra Laura Maria Latikka.

Pastori Mikko Laurén.

ETUSIVU

SISÄLLYSLUETTELO

Yhteistyössä

Suomi on täynnä toinen toistaan kiehtovampia tutustumiskohteita.
Salatut Museot on vieraillut lukemattomissa kotimaisissa museoissa, suurissa ja pienissä. Ja lisää kertyy. Monet ovat piilossa pölyisten teiden päässä, mutta osa löytyy ihan nurkan takaa. Tämän sivuston avulla niiden löytäminen on helpompaa.