Panelian museo, vanha Osuusmeijeri, on nähtävyys jo itsestään

SATAKUNTA / PANELIA – Panelia on nykyisin Euraan kuuluva kylä. Ennen kuntaliitosta se oli osa Kiukaisten kuntaa. Seutu tunnetaan esihistoriallisesta asutuksestaan. Se oli aikaa, jolloin merenranta sijaitsi sisämaassa ja vainajat haudattiin suuriin kiviröykkiöihin, hiidenkiukaisiin. Kiukaisten vanhaan vaakunaan on kuvattu yksi sellainen, löytyyhän alueelta Suomen suurin hiidenkiuas, Panelian Kuninkaanhauta.

Panelian museo on perustettu käytöstä poistettuun vanhaan Osuusmeijeriin. Kaunis 1900-luvun alun jugend-tyylinen graniittista ja punaisesta tiilestä talkoovoimin rakennettu meijeri on nähtävyys jo sinällään. Sen suojissa kotiseutuyhdistyksen ylläpitämässä museossa on Kiukaisten alueen esihistoria havainnollisesti esillä. Näyttely nimi on osuva: Kyl meill o ennenki jo elett.

Seudun tuhansia vuosia vanha asutus runsaine historiallisine löytöineen on poikkeuksellisen merkittävä koko Suomessa. Kiukaisten kulttuurin aikana merenpinta oli noin 30 metriä koreammalla kuin nykyisin. Maisemaa hallitsi tuolloin Panelian muinaislahti ja esihistorialliset asuinpaikat.

Aktiivisesta talkootyöstä tunnettu Panelian kotiseutuyhdistyksen jäsenet ovat keränneet museoonsa kahteen kerrokseen mittavan kokoelman paikallista historiaa. Osa esineistä on peräisin Väinö Heiskan kotimuseosta. Näyttelyn yleisilmeeseen on panostettu. Lopputulos on hillitty. Nähtävänä on useita mielenkiintoisia yksityiskohtia, kuten suuri silitysrautakokoelma, puusepän työkaluja, vanhoja valokuvia Paneliasta ja täydellinen suutarinhuone työkaluineen.

Esillä on myös eräs Panelian vanhimmista polkupyöristä. Sen omistaja, opettaja Ernst Valkama, on kiinnittänyt pyörän runkoon laukun koulupapereiden kuljettamista varten. Panelia tunnetaan torvisoittokunnistaan. Museoon on tallennettu useita orkestereiden käyttämiä soittimia.

Panelian hienon nähtävyys, rivimylly, sijaitsee kävelymatkan päässä meijeristä.

PANELIAN MUSEO

Osoite: Paneliantie 36, Panelia (Eura).

KARTTA

Lue lisää

ETUSIVU

SISÄLLYSLUETTELO

LUE MYÖS: Panelian Kuninkaanhauta on eräs Suomen tunnetuimpia muinaisjäännöksiä

LUE MYÖS: Panelian rivimylly on eräs Satakunnan hienoimmista nähtävyyksistä

Yhteistyössä

Suomi on täynnä toinen toistaan kiehtovampia tutustumiskohteita.
Salatut Museot on vieraillut lukemattomissa kotimaisissa museoissa, suurissa ja pienissä. Ja lisää kertyy. Monet ovat piilossa pölyisten teiden päässä, mutta osa löytyy ihan nurkan takaa. Tämän sivuston avulla niiden löytäminen on helpompaa.