Panelian rivimylly on eräs Satakunnan hienoimmista nähtävyyksistä

SATAKUNTA / PANELIA – Täydellinen kohde. Kuohuva koski. Vanha 1800-luvun kaksiholvinen kivisilta ja harmaagraniittinen kirkko. Ainoa Euroopassa säilynyt neljän myllyn rivimylly. Kun tähän vielä lisätään kaunis jugend-tyyliseen meijerirakennukseen sijoitettu kotiseutumuseo sekä alueen varhaisesta asutushistoriasta kertova kiviröykkiöinen Kuninkaanhauta, on Panelian keskusta hieno retkikohde.

Eurajoen varren Rivimylly koostuu neljästä erillisestä myllystä. Jokainen on kuitenkin saman katon alla. Pitkän rakennuksen ulkopuolelta on mahdotonta aavistaa, millainen helmi löytyy sisätiloista. Panelian rivimylly onkin eräs Satakunnan hienoimmista nähtävyyksistä. Se on säilynyt lähes alkuperäisessä asussaan. Rivimyllyä kannattaa tulla ihailemaan kauempaakin.

Kun saa vielä paikallisen kotiseutuyhdistyksen asiantuntijan oppaaksi, on elämys täydellinen.

Kosken virtaavan veden voimaa on käytetty Paneliassa hyväksi jo 1600-luvulla. Edelliset myllyt tiedetään tuhoutuneen tulipalossa. Nykyisen rivimyllyn rakentaminen aloitettiin 1850-luvulla. Jokaisella myllyllä on omat nimensä ja niillä oli aikoinaan myös omat omistajansa.

Kosken uoman päälle rakennettu mylly on nimeltään Prunnimylly. Seuraava on Keskimylly. Sen jatkeena on kuivalle maalle rakennettu Maamylly. Myllyrivin eteläpäähän rakennettiin Rantoomylly. Panelian sähkölaitoksen rakentamisen ansiosta 1920-luvun alussa myllyt menettivät vesivoimansa, jolloin ne voitiin sähköistää. Panelian neljästä myllystä kaksi on talkoovoimin kunnostettu toimiviksi. Prunnimylly toimii edelleen vesivoimalla. Myllyn käsin paikan päällä tehty puinen ratas on melkoinen taidonnäyte.

Ammattimainen myllytoiminta loppui Paneliassa 1970-luvulla. Kotiseutuyhdistys on kunnostanut myöhemmin kaksi myllyistä toimintakuntoon. Prunnimylly toimii vesivoimalla ja Rantoomylly sähköllä. Kesäisin rivimyllyllä järjestetään erilaisia tapahtumia. Myllypuodista voi ostaa mukaansa vastajauhettuja jauhoja.

Panelian harmaakivinen kirkko täydentää maalaisidyllin. Talkootyönä valmistunut pyhättö oli alun perin rukoushuone, mutta vihittiin kirkoksi 1950-luvulla samalla, kun rakennukseen lisättiin torni. Erikoista on se, että sen omistaa yhä Rukoushuoneyhdistys eikä seurakunta.

PANELIAN RIVIMYLLY

Osoite: Rivimyllyntie 5, Panelia (Eura).

KARTTA

Lue lisää

ETUSIVU

SISÄLLYSLUETTELO

LUE MYÖS: Panelian Kuninkaanhauta on eräs Suomen tunnetuimpia muinaisjäännöksiä

LUE MYÖS: Panelian museo, vanha Osuusmeijeri, on nähtävyys jo itsestään

Yhteistyössä

Suomi on täynnä toinen toistaan kiehtovampia tutustumiskohteita.
Salatut Museot on vieraillut lukemattomissa kotimaisissa museoissa, suurissa ja pienissä. Ja lisää kertyy. Monet ovat piilossa pölyisten teiden päässä, mutta osa löytyy ihan nurkan takaa. Tämän sivuston avulla niiden löytäminen on helpompaa.