Pomarkun kotiseutumuseo on saanut tilat entisestä koulusta

SATAKUNTA / POMARKKU – Vanha koulukiinteistö on saanut uuden arvoisensa elämän. Oppilaat ovat siirtyneet tien toiselle puolelle uuteen koulurakennukseen ja entinen on saanut suojiinsa kotiseutumuseon kokoelmat.

Ajatus paikallisesta kotiseutumuseosta syntyi 1960-luvulla. Idean isä Risto Landvik ehdotti sijoituspaikaksi tyhjäksi jäänyttä lainamakasiinia. Pomarkun kunta suostuikin makasiinin luovuttamiseen museokäyttöön.

Paikkakuntalaisten lahjoittama esineistö alkoi karttua niin laajaksi, että melko pian tuli tarve laajemmille tiloille. Opetuskäytöstä poistunut koulurakennus päätettiin kunnostaa museotoimintaa varten.

Vanhan kansakoulurakennuksen historia alkaa vuodesta 1873, jolloin tehtiin päätös tontin hankkimisesta koulurakennusta varten. Kuten niin moni muukin satakuntalainen kansakoulu, sai myös Pomarkun koulu alkupääomansa liikemies Antti Ahlströmiltä. Kerrotaan myös, että rahaa saatiin myös paloviinan myynnistä saatujen viinaverorahojen turvin. Koulurakennus nousi nopeasti tontilleen. Niinpä koulutyö päästiin aloittamaan vuonna 1874.

Uusi koulu osoittautui pian ahtaaksi, joten sitä laajennettiin. Näin saatiin lisää tiloja ja opettajalle asunto rakennuksen yhteyteen. Kansakoulu toimi näissä tiloissa aina vuoteen 1957 eli nykyisessä asussaankin koulu ehti olla opetuskäytössä vuosisadan.

Kotiseutumuseon esineistö käsittää arjen käyttötavaroita, kuten koti- ja ruokatalousvälineitä, käsitöihin liittynyttä esineistöä sekä metsästykseen ja kalastukseen liittynyttä esineistöä. Opettajan entinen asunto on sisustettu vanhaksi koululuokaksi.

Osa Pomarkun kotiseutumuseon kokoelmista on nähtävänä uudessa esittelytilassa, joka on kunnanviraston ja kirjaston yhteydessä. Siihen voi tutustua vapaasti kunnanviraston aukioloaikoina. Vanhassa viljamakasiinissa säilytetään edelleen isokokoisempia museoesineitä, kuten rekiä, kärryjä ja peltotyökalustoa.

POMARKUN KOTISEUTUMUSEO

Osoite: Koulutie 4, Pomarkku.

KARTTA

Lue lisää

ETUSIVU

SISÄLLYSLUETTELO

Yhteistyössä

Suomi on täynnä toinen toistaan kiehtovampia tutustumiskohteita.
Salatut Museot on vieraillut lukemattomissa kotimaisissa museoissa, suurissa ja pienissä. Ja lisää kertyy. Monet ovat piilossa pölyisten teiden päässä, mutta osa löytyy ihan nurkan takaa. Tämän sivuston avulla niiden löytäminen on helpompaa.