Panelian Kuninkaanhauta on eräs Suomen tunnetuimpia muinaisjäännöksiä

SATAKUNTA / PANELIA – Panelian maisemat olivat erinäköiset ennen ajanlaskumme alkua. Nykyiset laajat peltoaukeat olivat aikoinaan merenlahtia. Jääkauden jälkeinen maakohoaminen on siirtänyt rantaviivan kauas niistä ajoista, kun Panelian rannat olivat suotuisia asutukselle.

Muinaisen rantaviivan alueella on yhä hautaröykkiöiden ketju, joka näkyy eripuolilla Sata-kuntaa. Kiviröykkiöt, esi-isiemme aikaiset haudat, rakennettiin loiville rinteille lähelle merenrajaa. Asutus sijoittui lähelle rakennettuja hautapaikkoja. Matalat ruohoiset rannat mahdollistivat karjan kasvattamisen. Kalaa saatiin merestä. Myös pienviljelyä on harrastettu pronssikaudella.

Panelian Kuninkaanhauta on eräs Suomen tunnetuimpia muinaisjäännöksiä. Sen halkaisija on yli 30 metriä ja korkeus yli neljä metriä. Kuninkaanhautaa pidetään lajissaan Suomen suurimpana. Todennäköisesti Satakunnassa on ollut ajan saatossa vielä suurempiakin, mutta ne ovat tuhoutuneet ihmistoiminnan johdosta. Kiviä on voitu käyttää rakennusmateriaaleina.

Vanha kansa uskoi, että hiidenkiukaat olivat hiisien, muinaisten henkiolentojen, rakentamia. Panelian hautaa ei ole koskaan avattu. Täyttä varmuutta ei siis ole siitä, mitä sen sisälle kätkeytyy. Vaikka kohde on nykyisin suojeltu, on varmasti ajan saatossa haudan kiviä kerätty muihin tarkoituksiin. Se on saattanut olla korkeampikin. Röykkiön sijainnin ja sen muodon perusteella on päätelty, että se ajoittuu pronssikauden (1500-500 eKr.) alkupuolelle.

Kuninkaanhaudan vieressä tien toisella puolella on tehty arkeologisia kaivauksia. Tutkimuksissa on löydetty todisteita pronssikauden asutuksesta. Hauta ja viereinen asutus saattaa siis olla samalta ajalta. Kuninkaanhauta sijaitsee aivan tienreunassa Paneliaan johtavan kylätien varressa laajan peltoaukeaman laidassa. Ohi ajaessa sitä ei voi olla huomaamatta.

KUNINKAANHAUTA

Osoite: Röykkiö sijaitsee aivan Panelian keskustassa 750 metriä eteläkaakkoon Eurajoel-le johtavan tien varressa.

KARTTA

Lue lisää

ETUSIVU

SISÄLLYSLUETTELO

LUE MYÖS: Panelian museo, vanha Osuusmeijeri, on nähtävyys jo itsestään

LUE MYÖS: Panelian rivimylly on eräs Satakunnan hienoimmista nähtävyyksistä

Yhteistyössä

Suomi on täynnä toinen toistaan kiehtovampia tutustumiskohteita.
Salatut Museot on vieraillut lukemattomissa kotimaisissa museoissa, suurissa ja pienissä. Ja lisää kertyy. Monet ovat piilossa pölyisten teiden päässä, mutta osa löytyy ihan nurkan takaa. Tämän sivuston avulla niiden löytäminen on helpompaa.