Panssarimuseon tarjonta on nimensä veroinen

KANTA-HÄME / HATTULA – Täällä viihtyy koko perhe, mainostaa Hattulan Parolaan sijoitettu Panssarimuseo.  Väitteelle tulee katetta, kun seuraa erityisesti isien ja pikkupoikien panssarivaunujen päällä kiipeilyä ja niiden sisätiloihin kurkkimista. Perheille suunnatut tapahtumapäivät ovat erittäin suosittuja.

Panssarimuseo on ennen kaikkea kunnianosoitus suomalaisille sotilaille ja heidän saavutuksilleen. Kunniapaikalla ovat sotiemme Mannerheim-ristin ansainnet sotilaat. Yksi heistä oli Vilho Rättö, joka tuhosi neljä venäläistä panssarivaunua, vieläpä viholliselta kaapatulla tykillä.

Panssarimuseon mielenkiintoisinta antia ovatkin ne panssarivaunut, jotka on saatu vihollisilta sotasaaliina. Suomalaisten sodan aikana käyttämä hakaristi maalattiin punatähden tilalle ja hyökättiin samalla vaunulla, mutta nyt toiseen suuntaan. Parolan kokoelma on laajin neuvostokalustokokoelma Venäjän ulkopuolella. Museossa on muutamia sellaisia panssarivaunuja, joita ei ole nähtävänä missään muualla maailmassa.

Museon vanhimmat panssarivaunut ovat Suomen itsenäisyyden alkutaipaleelta. Renault FT Fodélle tilattiin Ranskasta. Nyt museossa on panssarivaunuja kymmenittäin. Osa niistä on sijoitettu ulos harjun rinteeseen tehdyille terasseille. Osa kalustosta on sisätiloissa kahdessa suuressa hallissa.

Lisää kalustoa on sijoitettu entisen tanssilavan tiloihin. Irwin Goodmanin ja tanssiyleisön tilalle ovat tulleet panssaritorjuntatykit. Molotovin cocktailia, kuuluisaa polttopulloakaan, ei ole unohdettu. Museo omistaa myös laajan univormukokoelman.

Museon jokaiseen esineeseen liittyy tarina, joka tunnetaan vaihe vaiheelta. Erään panssarivaunun lempinimi oli Marjatta. Sen ampujana oli Olaf Lagus, kuuluisan kenraalimajurin poika. Eräässä taistelussa vuonna 1941 korpraali Lagus tuhosi parin minuutin aikana peräti neljä vihollisvaunua.

PANSSARIMUSEO

Osoite: Hattulantie 334, Parola (Hattula).

KARTTA

Lue lisää

ETUSIVU

SISÄLLYSLUETTELO

LUE MYÖS: Lepaan puutarhamuseo kertoo mitä puutarhoissamme on ajan myötä muuttunut

Yhteistyössä

Suomi on täynnä toinen toistaan kiehtovampia tutustumiskohteita.
Salatut Museot on vieraillut lukemattomissa kotimaisissa museoissa, suurissa ja pienissä. Ja lisää kertyy. Monet ovat piilossa pölyisten teiden päässä, mutta osa löytyy ihan nurkan takaa. Tämän sivuston avulla niiden löytäminen on helpompaa.