Paraisten kotiseutumuseon erikoisuus on vallankumousjohtaja Lenin

VARSINAIS-SUOMI / PARAINEN – Kannattaa tulla kauempaankin. Paraisten kotiseutumuseon erikoisuus on Vladimir Iljitš Lenin. Museon Kirjalantalon yksi huone on omistettu vallankumousjohtajalle. Huone on sisustettu Leninin muistohuoneeksi. Hän yöpyi kyseisen majatalon huoneessa talvisella pakomatkallaan Ruotsiin 1907.

Ennen Paraisille saapumistaan Lenin oli karistanut takaa-ajajansa Littoisissa. Hänen ajatuksena oli kävellä jäätä pitkin lähisaareen ja nousta sieltä laivaan. Yritys oli uhkarohkea, jää oli vielä varsin heikkoa. Lenin jatkoi pakomatkaansa Paraisilta Nauvoon. Seilin saaren kohdalla hän onnistui nousemaan Tukholmaan menevään laivaan.

Leninin huoneessa on Neuvostoliiton lahjoittama öljymaalaus. Se esittää Leninin pakomatkaa jään yli. Neuvostovallan aikana Paraisten kotiseutumuseossa vieraili paljon venäläisiä turisteja. Leninin huoneen yhteen kaappiin on taltioitu laaja kokoelma matkailijoiden tuomia muistoesineitä.

Paraisten kotiseutuyhdistys perustettiin jo vuonna 1928. Yhdistys siirsi nykyiselle museopihalle vanhoja rakennuksia eri puolilta pitäjää. Yksi rakennus, luhtiaitta, tuotiin naapuripitäjä Kuusiston puolelta. Ainoa alkuperäinen rakennus, Ordenshemmet raittiusseuran kokoontumistila, toimii päärakennuksena ja museokauppana.

Rakennuksia on yhteensä toistakymmentä. Useimmat niistä ovat sisustettu vanhanajan tyyliin. Ne havainnollistavat, millaista elämä oli aikoinaan Paraisilla. Voi vierailla esimerkiksi 1700-luvun laivamiehen torpassa, 1800-luvun maavuokralaisen tuvassa, vanhassa koulusalissa ja 1900-luvun kamarikaupassa.

Paraisten kotiseutumuseossa järjestetään erilaisia tapahtumia, teemapäiviä ja erikoisnäyttelyjä.

KOTISEUTUMUSEO

Osoite: Storgårdinkatu 13, Parainen.

KARTTA

Lue lisää

ETUSIVU

SISÄLLYSLUETTELO

LUE MYÖS: Paraisten teollisuusmuseo sijaitsee kalkkikivilouhoksen vieressä

Yhteistyössä

Suomi on täynnä toinen toistaan kiehtovampia tutustumiskohteita.
Salatut Museot on vieraillut lukemattomissa kotimaisissa museoissa, suurissa ja pienissä. Ja lisää kertyy. Monet ovat piilossa pölyisten teiden päässä, mutta osa löytyy ihan nurkan takaa. Tämän sivuston avulla niiden löytäminen on helpompaa.