Poikkeaminen Etelä-Karjalan automuseolle kannattaa

ETELÄ-KARJALA / JOUTSENO – Vanha maatilan navetta ja sen AIV-siilot ovat saaneet uuden tarkoituksen. Lehmät ovat vaihtuneet museoautoihin. Kuutostien varressa sijaitsevat opasteet houkuttelevat poikkeamaan Etelä-Karjalan automuseolle. Se kannattaa, sillä Etelä-Karjalan Vanhat Autot -yhdistyksen ylläpitämä museo on monipuolinen. Ihan nopeasti ei sieltä pois tohdi lähteäkään. Museo on valittu Vuoden 2023 automuseoksi.

Etelä-Karjalan automuseon erikoisuus on harvinaisuus, jota vastaavaa ei monesta muusta museosta löydy. Kyseessä on pitkänmallinen Daimler Straight Eight vuodelta 1939. Erityistä siinä on se, että auto ollut Englannin kuningashuoneen käytössä. Kuningatar ei ollut kuitenkaan autoon tyytyväinen, koska sen kattoluukku oli väärässä paikassa. Kuningatar ei onnistunut vilkuttamaan tuttuun tyylinsä kansalle.

Musta hylätty kaunotar siirtyi 1940-luvulla sattumalta Imatran Kaukopään tehtaanjohtajan henkilökohtaiseen käyttöön. Hinta harvinaisuudella oli toki kallis. Ostohinnalla olisi saanut hankittua kymmenen uutta Chervolet-henkilöautoa. Vähän ajettu auto on yhä hyvässä kunnossa. Viimeksi se on ollut ajossa vuonna 1955.

Museossa on kahdessa kerroksessa kolmisenkymmentä nostalgista autoa. Niiden lisäksi esillä on moottoripyöriä, mopoja, polkupyöriä, perämoottoreita, radioita, puhelimia, moottorisahoja, jopa pari vanhaa hevoskiesiä. Lapsia varten on vanhoja polkuautoja.

Siniseen nelioviseen Veikko Miettisen omistamaan avomalliseen Dodgeen liittyy mielenkiintoinen tarina. Veikko hankki auton käyttöönsä vuonna 1938. Talvisodan syttyessä valtio pakko-otti autoja käyttöönsä. Niinpä Miettinen piilotti autonsa navettaan heinäkasan alle. Ei ole edelleenkään myytävänä, toteaa auton nykyinen omistaja, Veikko Miettisen poika.

Museon yksi osasto on omistettu Imatranajoille, jossa parhaimpina vuosina taisteltiin ratamoottoripyöräilyn MM-pisteistä Giacomo Agostinin ja Jarno Saarisen tähdittäminä.

ETELÄ-KARJALAN AUTOMUSEO

Osoite: Harmaakalliontie 5, Joutseno (Lappeenranta).

KARTTA

Lue lisää

ETUSIVU

SISÄLLYSLUETTELO

Yhteistyössä

Suomi on täynnä toinen toistaan kiehtovampia tutustumiskohteita.
Salatut Museot on vieraillut lukemattomissa kotimaisissa museoissa, suurissa ja pienissä. Ja lisää kertyy. Monet ovat piilossa pölyisten teiden päässä, mutta osa löytyy ihan nurkan takaa. Tämän sivuston avulla niiden löytäminen on helpompaa.