Putajan maatalousmuseo – mitä ruosteisempi ja rosoisempi, sen parempi

PIRKANMAA / SUODENNIEMI – Punaisen varastorakennuksen seinään maalattu teksti ”Putajan Yksityinen maatalousmuseo” saa jalan pois kaasulta. Ehkä vielä tehokkaampi into pysähtymiseen on varastorakennuksen eteen pystytetty maatalousteemainen veistospuisto.

Tauno Vuorenniemen tekemät patsaat ovat lasikuitua. Ne kuvaavat maatalon elämää ja työtapoja ennen koneiden tuloa: hevonen vetää isäntänsä ohjastamaa auraa, perheen äiti lypsää lehmää lapsen katsoessa vierestä, isäntä ja emäntä laittavat heinää seipäälle lapsen nukkuessa kopassa jne. Tauno Vuorenniemen patsaista on nähty muuallakin, muun muassa Kiasmassa ja Helsingin Senaatintorilla.

Putajan Maatalous- ja maansiirtomuseo on Arto Vuorenniemen vuosien työn tulos. Keräily sai alkunsa yli 30 vuotta sitten. Ensimmäinen hankinta oli venäläinen DT-20-traktori vuosimallia 1957. Ajan myötä traktoreita ja kaikenlaisia muitakin koneita kertyi koko ajan lisää. Ensimmäinen museohalli valmistui 1993. Jatkoa seurasi 2000-luvun alussa, kun toinen maansiirtokoneille tarkoitettu halli rakennettiin.

Vuorenniemi on innokas konemies. Hänelle tärkeintä on koneen rujo ulkonäkö. Sen pitää näyttää siltä, että koneella on tehty töitä. Mitä ruosteisempi ja rosoisempi, sen parempi. Lommoja ei ole oikaistu eikä naarmuja siloteltu. Pyörissä saa kuratkin olla yhä paikoillaan. Ennen ei muutenkaan ollut varaa ostaa uutta. Piti tyytyä käytetyn hankkimiseen.

Oleellista on maatalouskoneen koko elämänkaari: koneen tekemät työt, siihen tehdyt huollot ja korjaukset sekä päätyminen vuosikymmenien käytön jälkeen maatalousmuseoon.

Tekniikasta kiinnostuneelle nuoremmalle sukupolvelle voidaan näin kertoa vanhan ajan työmenetelmistä. Museo järjestää toimintapäiviä, jolloin pääsee ihmettelemään vanhojen koneiden toimintaa. Vanha tekniikka pysäyttää miettimään aikaan, jolloin ei ollut niin kiire.

PUTAJAN MAATALOUSMUSEO

Osoite: Putajantie 1919, Suodenniemi, (Sastamala).

KARTTA

Lue lisää

ETUSIVU

SISÄLLYSLUETTELO

LUE MYÖS: Suodenniemen kotiseutumuseossa on esillä postinjakaja Kalle Pohjan eriskummallinen polkupyörä

Yhteistyössä

Suomi on täynnä toinen toistaan kiehtovampia tutustumiskohteita.
Salatut Museot on vieraillut lukemattomissa kotimaisissa museoissa, suurissa ja pienissä. Ja lisää kertyy. Monet ovat piilossa pölyisten teiden päässä, mutta osa löytyy ihan nurkan takaa. Tämän sivuston avulla niiden löytäminen on helpompaa.