Suodenniemen kotiseutumuseossa on esillä postinjakaja Kalle Pohjan eriskummallinen polkupyörä

PIRKANMAA / SUODENNIEMI – Postinjakaja Kalle Pohja oli kekseliäs mies. Yli 100 vuotta sitten elellyt mies kehitteli itselleen merkillisen kulkuvälineen helpottaakseen postinjakelua. Kallen eriskummallinen polkupyörä on niin harvinainen, että jo pelkästään sen ansiosta kannattaa vierailla Suodenniemen kotiseutumuseossa.

Suodenniemi on entinen kunta, joka 2000-luvulla ensin liitettiin Vammalaan ja myöhemmin kuntaliitosten myötä Sastamalan kaupunkiin. Kotiseutumuseo sijaitsee kirkon kupeessa Koippurinmäen rinteessä ympärillään kaunis pirkanmaalainen maalaismaisema. Harmaahirsisen 1800-luvun parituvan lisäksi alueelle on siirretty myös tuulimylly, aitta ja riihi.

Talonpoikaistyyliin sisustetun torpparin, Lähteenmäen Villen, asuintalon yhdessä huoneessa on Kalle Pohjan puinen kulkuväline. Alun perin sitä pidettiin muualla, koska se ei mahtunut ilman pyörän purkutöitä rakennuksen sisälle. Kallen ajokki on potkutekniikan avulla kulkevan polkupyörän ja postivaunun yhdistelmä.

Suurten kärrynpyörien välissä on lavaosa, jonka päälle Kalle asetti kuljettavan postin. Kymmenen kilometrin matka Suodenniemeltä Putajaan taittui ilmeisen vauhdikkaasti. Kalle Pohja on myös ikuistettu valokuvaan museon seinälle.

Museon sisätiloissa katto on alhaalla ja tilaa ei suuremmin ole. Silti tänne on mahtunut 12-lapsinen perhe asumaan. Lähteenmäen torppa oli asuinkäytössä usean sukupolven ajan. Torpan rakentamisessa konevoimaan ei käytetty. Kaikki on tehty käsipelillä. Museon huonekalut on saatu lahjoituksina. Yksi huone on sisustettu vanhaksi koululuokaksi.

Museon piha-aluetta käytetään kesäisin konserttipaikkana. Alueella on järjestetty myös pihajumalanpalveluksia. Kotiseutumuseo on Sastamalan kaupungin omistuksessa ja Suodenniemen-Seura vastaa ylläpidosta ja museon esittelystä.

KOTISEUTUMUSEO

Osoite: Koippurintie 9, Suodenniemi (Sastamala).

KARTTA

Lue lisää

ETUSIVU

SISÄLLYSLUETTELO

LUE MYÖS: Putajan maatalousmuseo – mitä ruosteisempi ja rosoisempi, sen parempi

Yhteistyössä

Suomi on täynnä toinen toistaan kiehtovampia tutustumiskohteita.
Salatut Museot on vieraillut lukemattomissa kotimaisissa museoissa, suurissa ja pienissä. Ja lisää kertyy. Monet ovat piilossa pölyisten teiden päässä, mutta osa löytyy ihan nurkan takaa. Tämän sivuston avulla niiden löytäminen on helpompaa.