Päivölän Mannerheim-kokoelma on eräs Suomen laajimmista

PIRKANMAA / SÄÄKSMÄKI – Olavi Liukkonen on ollut koko elämänsä keräilijä. Tärkein intohimon kohde on ollut marsalkka Mannerheim ja kaikki, mikä on liittynyt häneen elämäänsä.

Vuosikymmeniä kestäneen keräilyn tuloksena on syntynyt eräs Suomen laajimmista yksityisistä Mannerheimiin liittyvistä kokoelmista, ellei laajin. Se muodostuu 12 500 dokumentista, kuten valokuvista, kirjoista, lehtiartikkeleista, mitaleista jne. Kokoelmaa ei ole kartutettu pelkästään Suomesta, vaan mukana on materiaalia 24 eri maasta.

Kokoelman tarkoituksena on kertoa Mannerheim-suvun taustoista aina Suomeen tulosta alkaen, vaalia marsalkkaan liittyvää perinnettä ja antaa huomiota Mannerheim-ristin ritareille.

Olavi Liukkosen arvokas kokoelma on nähtävänä Sääksmäellä sijaitsevassa Päivölän opistolla. Alun perin Liukkonen säilytty kokoelmaansa kotonaan maatilalla Tyrvännön Tykölässä. Olavin innostus Mannerheimiin tuli hänen omalta ottoisältään Kaarlo Liukkoselta. Hän oli myös kerännyt kaikenlaista, mikä liittyi marsalkkaan.

Kaarlo oli elänyt aikakaudella, jolloin Mannerheim joukkoineen palautti järjestyksen Suomeen ja oli sotiemme ylipäällikkö. Kaarlo piti Mannerheimia sankarinaan. Innostus tarttui Olaviin.

Liukkosen kokoelman karttuessa tilat kävivät ahtaiksi. Yhteistyö Päivölän opiston kanssa mahdollisti turvalliset ja riittävän suuret tilat. Lakkautetun maatalousoppilaitoksen konehalli muutettiin talkoovoimin kokoelmatilaksi. Materiaalit saatiin lahjoituksina. Näin Päivölän kasanopisto sai tiloihinsa arvokkaan lisän ja Liukkonen sai kokoelmalleen suuremmat kävijämäärät.

Päivölän opisto tarjoaa opetuksen ohella myös majoitusta. Monet opistolla yöpyvät tutustuvat myös Mannerheim-kokoelmaan. Useimmat vierailijat ovat kuitenkin sotahistoriasta tai maanpuolustuksesta kiinnostuneita yksittäisiä ihmisiä tai järjestöjä.

PÄIVÖLÄN MANNERHEIM-KOKOELMA

Osoite: Päivöläntie 52, Sääksmäki (Valkeakoski).

KARTTA

Lue lisää

ETUSIVU

SISÄLLYSLUETTELO

LUE MYÖS: Pehr Evind Svinhufvud syntyi Rapolan kartanossa

LUE MYÖS: Rapolan muinaislinnan sijainti tarjoaa upeat näkymät

LUE MYÖS: Sääksmäen kirkko ja kotiseutumuseo

LUE MYÖS: Visavuoren Emil Wikströmin taiteilijakoti on monen suosikkikohde

LUE MYÖS: Voipaalan kartano tunnetaan kummituksista ja komeasta puistostaan

Yhteistyössä

Suomi on täynnä toinen toistaan kiehtovampia tutustumiskohteita.
Salatut Museot on vieraillut lukemattomissa kotimaisissa museoissa, suurissa ja pienissä. Ja lisää kertyy. Monet ovat piilossa pölyisten teiden päässä, mutta osa löytyy ihan nurkan takaa. Tämän sivuston avulla niiden löytäminen on helpompaa.